Artikelförfattare: Karin Odén och Tobias Thorén, Statens geotekniska institut
SGI har tagit fram en ny vägledning för utredning av släntstabilitet, SGI Vägledning 8. I denna artikel beskrivs innehållet i vägledningen översiktligt, med numrering enligt kapitel i vägledningen.
Skredkommissionens anvisningar för stabilitetsutredningar (rapport 3:95) togs fram som en följd av Tuveskredet i Göteborg 1977. Rapport 3:95 fungerade som ett rättesnöre i Sverige för hur stabilitetsutredningar ska utföras. Under åren har mer kunskap och erfarenheter av jords egenskaper för både ler- och siltjordar tillkommit och nya regler har införts med Eurokod. Detta har bland annat föranlett ett behov av en omarbetning av anvisningar för stabilitetsutredningar.
Det har visat sig att stabilitetsutredningar utförs med varierande kvalitet i Sverige idag och det finns olika synsätt på vad som krävs för att uppnå avsedd utredningsnivå, enligt vad som beskrevs i rapport 3:95.
Sammanfattningsvis har nya kunskaper om jordar, implementeringen av Eurokod samt varierande utredningskvalitet skapat ett behov av att arbeta om Skredkommissionen (1995) för att erhålla rätt nivå på stabilitetsutredningar i Sverige.
SGI har tagit sig an denna uppgift och omarbetningen har resulterat i en SGI Vägledning 8. Vägledningen består av ett huvuddokument med sex kapitel och två tillämpningsbilagor, en för lerjord och en för siltjord, samt en fördjupningsbilaga för temporära slänter.
Vägledningen har tagits fram av SGI i tätt samarbete med branschrepresentanter från konsulter, entreprenörer, högskola, kommuner och myndigheter. Målsättningen är att Vägledning 8 ska vara väl förankrad hos användare och göra samhällsnytta genom att geotekniska utredningar utförs bättre anpassade för ändamålet och med högre kvalitet.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 1/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: