Artikelförfattare: Karin Wadén, Projektledare, Svensk Betong
Byggbranschen är mitt uppe i en digitaliseringsresa där ett fokus är digitala produktdata för byggmaterial och byggprodukter. På EU-nivå pågår inom arbetet med Byggproduktförordningen att fastställa vilken information om byggprodukter som ska finnas tillgänglig digitalt under en byggnads livscykel. Detta styrs genom förordningar vilket innebär att det blir likställt med svensk lag.
Digitala produktdata för byggmaterial och produkter omfattar hela affärsprocessen, från förfrågan och offerter till följesedlar och fakturor. Alla leverantörer av byggmaterial behöver anpassa sina arbetssätt för att möjliggöra en helt digitaliserad process vilket beskrivs i en artikel i nummer 4/2023 Bygg & teknik av Martin Erlandsson, IVL, och Bernt Olausson, Svenskt Trä, [1]. För att möta upp detta för betongbranschen i Sverige arbetar branschorganisationen Svensk Betong tillsammans med sina medlemsföretag för att ta fram digitala produktdata för betong och prefabricerade betongprodukter. I denna artikel beskrivs övergripande det arbete som pågår.
Datalexikon
En grundförutsättning för att kunna digitalisera olika processer är att alla pratar samma språk. Ett datalexikon behöver då tas fram för att veta att alla system menar samma sak när de använder exempelvis begreppet tryckhållfasthet för betong. I den digitala världen litar systemen på att en egenskap alltid innebär exakt samma sak. Det görs ingen kontroll av om ett företag eller system skulle ha definierat begreppet eller egenskapen på ett annat sätt. För betong definieras tryckhållfasthet i den europeiska standarden för betong, EN 206, och den uppgiften läggs då in i aktuellt datalexikon. Datalexikonet behöver vara öppet för att olika system ska kunna länka till det för att det ska bli entydigt att alla olika system då menar samma sak, exempelvis tryckhållfasthet för betong enligt en framtagen datamall för betong i datalexikonet.
Datamallar
Digitala mallar, så kallade datamallar, används för att definiera ett antal egenskaper exempelvis enligt en standard. Samtidigt bestäms i vilket format och med vilken enhet varje egenskap ska presenteras. Ett exempel på datamall som finns framtagen idag är den för att ta fram en miljövarudeklaration, vilken är likadan oavsett material eller produkt. Det pågår nu arbete för att ta fram en datamall för betong i Sverige som kommer att samla de egenskaper som krävs enligt den europeiska betongstandarden EN 206 och den tillhörande svenska tillämpningsstandarden för betong, SS-137003.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2023.
Teckna en prenumeration HÄR