
Figur 1: Olika stadier i nyproduktion kräver samarbete.
Artikelförfattare: Per Karnehed, Karnehed Design & Construction AB
För att underlätta arbetet för projektörer, arkitekter, byggherrar samt entreprenörer håller Mur & Putsföretagen på att ta fram nya Branschregler för murat och putsat byggande. Dessa branschregler ger tydliga direktiv och anvisningar för hur ett robust och säkert fasadsystem med puts ska utformas. Branschreglerna täcker in putsade fasadsystem på tunga stommar av betong eller murverk men även på lätta utfackningsväggar med stål- eller träreglar eller ytterväggar med KL-trä.
Mur & Putsföretagen är en rikstäckande branschorganisation som har fasadentreprenörer samt större svenska leverantörer och återförsäljare av puts och fasadsystem som medlemmar. Branschföreningen representerar en stor del av aktörerna inom murat och putsat byggande i Sverige och besitter stor kunskap kring murat och putsat byggande. För Branschföreningen är det viktigt att säkerställa att vald konstruktion används på lämpligt ställe under rätt förutsättningar. Kan man medverka till att fler byggnader uppförs med robusta och verifierade konstruktioner bestående av murverk eller putsade fasadsystem som appliceras korrekt med kvalificerade och utbildade fackmän, kommer resultatet att leda till hållbara byggnader som gynnar både branschen och samhällsbyggandet i stort.
Behov på marknaden
När problemen med fuktrisker i enstegstätade fasader på regelstomme uppmärksammades 2007, uppstod en tveksamhet och många gånger sund skepsis till att använda oventilerade fasadsystem. Denna osäkerhet drabbade putsbranschen hårt, och frågeställningen kring lämpligheten att använda isolerade fasader med putssystem hänger i vissa fall kvar än idag. Fortfarande kan det vara svårt som Byggherre, arkitekt, konstruktör eller liknande att hitta anvisningar som kan användas för den aktuella ytterväggen som beskriver hur robusta och fuktsäkra putsade fasadsystem ska utformas. Ofta består konstruktionen också av varierande underlag, och även komponenter som prefabriceras måste kombineras med andra system som appliceras på byggarbetsplatsen av olika entreprenörer. Det leder ofta till att material från olika leverantörer samt arbetsmoment som utförs av olika entreprenörer måste förenas på en och samma fasad. För att lyfta fram hur fuktsäkra och hållbara fasader trots dessa förutsättningar kan säkerställas, beslutade därför Mur & Putsföretagen att en grupp skulle tillsättas för att utreda frågan.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 2/2023
Dela på:





