Artikelförfattare: Rickard Lindskog, Plåt & Ventföretagen
Trygg plåt är numera ett väletablerat auktorisationssystem i samhällsbyggarsektorn, men varför behöver byggbranschen den här typen av system? Räcker det inte att plåtslagarna har yrkesbevis och att deras arbetsgivare är medlemmar i ett bransch- och arbetsgivarförbund?
Sedan fem år tillbaka har plåtslageribranschen en egen auktorisation för byggnadsplåt, Trygg plåt. Fokus ligger på utförandet och syftet med systemet är att höja branschens status och anseende genom att de
auktoriserade företagen skapar ökat förtroende och trygghet hos sina kunder. Trygg plåt ska vara ett kvitto på seriositet, på samma sätt som den liknande auktorisationen Säkert Vatten som finns inom VVS-branschen, borgar för kunnig personal som följer alla riktlinjer och regler som finns.
En satsning som bland annat har lett till att flera av de stora beställarna i dag kräver att entreprenören ska vara auktoriserad plåtslagare för att ens kvalificera sig för att delta i en upphandling.
Två dagars utbildning
För att ett plåtslageri ska bli auktoriserat behöver firmatecknaren kunna bevisa att företaget har tillgång juridisk hjälp och rådgivning vid behov. För alla medlemmar i Plåt & Ventföretagen ingår det i medlemsavgiften, annars behöver man kunna uppvisa ett avtal med en extern företagsrådgivare inom juridik.
Det krävs också att nyckelpersoner i företaget går en två dagar lång utbildning via förbundet och därefter ansöker om att få företaget auktoriserat hos tredjepartsorganet Incert. I utbildningen ingår bland annat ämnen som arbetsberedning, anbud, rutiner och hela kedjan från anbud till avlämning av entreprenaden. När företaget väl är auktoriserat får det också tillgång till fördjupningsinstruktioner i form av en sammanställning av regler gällande byggnadsplåt i AMA Hus.
En plåtkonsult går dessutom igenom arbetsmoment som kan vara viktiga att känna till i Plåt & Ventföretagens fördjupningsinstruktioner. Dessa är en sammanställning av regler gällande byggnadsplåt i AMA Hus. Här finns olika delmoment beskrivna, samt hur de ska hanteras och tolkas. Därigenom kan arbetsledningen ta fram konkreta instruktioner för hur arbetet ska utföras för respektive projekt.
Bättre kvalitet på utfört arbete
Under de senaste åren har Trygg plåt blivit alltmer känt och efterfrågat i beställarleden. Stora spelare som JM, Skanska och Statens fastighetsverk kräver numera att plåtslagare som vill arbeta med dem ska ha en Trygg plåt-stämpel för att få vara med i deras upphandlingar. Många gånger får de som inte är auktoriserade inte ens räkna på jobbet, så det är förstås också ett stort incitament för alla som vill ha de här jobben att låta auktorisera sig.
Att skapa den förändring vi vill göra med hjälp av Trygg Plåt tar självklart tid. Därför är det extra positivt när en tung beställare som Statens fastighetsverk numera använder Trygg Plåt som villkor vid upphandlingar. Enligt Heli Thomé, upphandlingsspecialist på Sveriges Riksdag, har de börjat tillämpa kravet fram för att öka tryggheten för Statens fastighetsverk vid beställningar och upphandlingar. ”För oss är Trygg Plåt en kvalitetsstämpel”, säger Heli Thomé.
Att Statens fastighetsverk nu börjar kräva att leverantörer och samarbetspartners ska vara auktoriserade enligt Trygg Plåt är ett kvitto på att auktoriseringen är efterfrågad. På sikt innebär det också att snöbollen börjar rulla ännu mer, då leverantörer som vill vara med i upphandlingar för uppdrag åt Statens Fastighetsverk nu måste auktorisera sig. På ett sätt tvingar det in bättre kvalitet på utfört arbete i hela branschen.
20 års garanti
År 2020 kopplades dessutom en förlängd garanti till auktorisationen. Garantin, som har skapats i samarbete med Svensk Byggplåt, innebär att de företag som har Trygg plåt och har använt material från någon av de leverantörer som är med, erbjuds ytterligare 10 års garanti på utförandet. Kunden får alltså en sammanlagd garanti på 20 år när det gäller utförandet.
Trygg plåt har bidragit till att kvaliteten i hela plåtslageribranschen har ökat i takt med att fler företag har auktoriserats, eftersom Trygg plåt ger ett bra ledningssystem samt ordning och reda i alla dokument som krävs. Just nu är antalet uppe i 155 auktoriserade företag och vårens utbildningar är fulltecknade.
Artikeln är publicerad i Bygg & teknik 2/2023
Dela på:





