
Figur 1: Borrigg vid stuffen.
Artikelförfattare: Jonathan Gehandler och Haukur Ingason, RISE
Ingen ska skadas eller drabbas av sjukdom på grund av sitt arbete. Under byggnation är tunnlar och andra undermarksanläggningar riskfyllda miljöer, bland annat avseende utrymning och brand. Detta ställer krav på en genomtänkt utformning av brandskyddet och utrymningssäkerheten under byggtid, likväl som under planering och projektering.
Det byggs mycket tunnlar och andra undermarksanläggningar i Sverige. Vi har lyckligtvis varit relativt förskonade från större bränder men de har och kan inträffa. Exempelvis inträffade en brand i en borrigg den 24 mars 2006 vid byggandet av den enkelspåriga Björnböletunneln, på Botniabanan. Björnböletunneln är nu 5,2 km lång, men var 1300 meter lång när branden inträffade. Strax före branden hörde arbetarna en kraftig smäll och upptäckte sedan branden. Det fanns två arbetare vid stuffen (arbetsfronten dvs längst in, se figur 1) vid tidpunkten för branden. Branden inträffade nära ett skiftbyte vid 7-tiden på morgonen och arbetarna hade ännu inte påbörjat det planerade arbetet. Arbetarna flydde genom att springa cirka 400 meter till deras bil och de kunde sedan säkert köra ut från tunneln. Arbetarna beskrev brandutvecklingen som snabb och när de kom fram till bilen låg rökfronten ganska nära bakom dem.
En stor utmaning vid brand handlar om att hinna utrymma innan kritiska förhållanden uppstår på grund av de ansamlande brandgaserna. Det är då viktigt att tidigt upptäcka branden och larma så att alla i tunneln säkert kan avsluta sina arbeten och sätta sig i säkerhet. En försvårande omständighet är att det ofta är många olika aktörer på plats, vilket ställer krav på en tydlig ansvarsfördelning. För räddningstjänst är det viktigt att veta om någon finns kvar inne i tunneln eller i en räddningskammare och att de kan få en överblick över situationen.
Det saknas en specifik lag eller föreskrift för brandskydd under byggtiden av undermarksanläggningar. Däremot finns det flera lagar och föreskrifter som berör brandskydd i undermarksanläggningar under byggtiden:
• Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter
• Lag om skydd mot olyckor
• Lag om brandfarliga och explosiva varor
• Elsäkerhetslag
• Väglag, Järnvägslag och Plan- och Bygglag
• Skadepreventionskonceptet Heta Arbeten ®
RISE har tagit fram en handbok för byggherrar och entreprenörer där regler, ris-
ker och förslag på åtgärder finns sammanställda.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/2022.
Dela på:





