Boverket har inom ramen för projektet Möjligheternas byggregler nu släppt remissen med förslag till föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader.
Boverkets reform är den största som gjorts på flera decennier och projektets mål är modernisera byggreglerna. Den senaste i raden av remisser innehåller ett förslag till regler som ska tydliggöra rollfördelningen och samhällsbyggnadssektorn får större möjligheter att utveckla lösningar som uppfyller de nya kraven.
I remissen är föreskrifterna fortsatt utformade som funktionskrav, men består av färre regler och reglerna innehåller endast ett fåtal allmänna råd och hänvisningar till standarder – vilket enligt Brandskyddsföreningen kan äventyra säkerheten i framtida byggnader.
– Remissen är omfattande, över 500 sidor, och innehåller flera betydande förändringar i regelverket. En del positiva delar har införts och man hänvisar i flera fall till Brandskyddföreningens regelverk, bland annat en ökad preciseringsgrad för krav på trycksatta stigarledningar och hänvisning till Brandskyddsföreningens regelverk för verifiering av tillförlitlighet och förmåga, säger Ville Bexander, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen.
I remissen väljer Boverkets att minimera allmänna råd och hänvisning till standarder i byggreglerna, vilket förvårar förståelsen för och tillämpningen av föreskrifterna. Och även om regelmassan i sig har minskat i Boverkets förslag innebär den nya regelmodellen att mer stöd för tillämpning istället kommer att behövas. Att ha tillgång till vägledningar, konsekvensanalyser, författningskommentarer, handböcker, standarder, branschstandarder och branschöverenskommelser kommer att vara avgörande för att kunna tillämpa regelverket – vilket inte var avsikten inom Möjligheternas byggregler.
Brandskydd är ett udda teknikområde i byggnader eftersom funktionerna aktiveras först vid en brand i byggnaden. Fel och brister inom andra teknikområden upptäcks relativt tidigt när en byggnad tas i bruk. Enligt Boverket är fel och brister i byggprocessen omfattande och kostnaden uppgår till flera miljarder kronor per år. Fel och brister inom brandskydd upptäcks dock först vid en brand. Brandskyddsföreningen anser därför att kontroller av brandtekniska funktioner ska förbättras.
Bränder har också en negativ påverkan på samtliga tre dimensioner av hållbar utveckling: ekonomisk, social och miljömässig. Även om Boverket uttryckligen inte har uppdraget att minska de ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenserna av bränder bör det ingå i Boverkets arbete med Agenda 2030 för hållbar utveckling.
Dela på: