Artikelförfattare: Axel Mossberg, Bengt Dahlgren Brand & Risk
Under sommaren har Boverkets förslag på nya byggregler varit ute på remiss. För dessa ”Möjligheternas byggregler” har en helt ny regelmodell och stora ändringar har gjorts på flera områden, inte minst gällande brandskydd av träbyggnader. Vi vet ännu inte exakt vad som kommer att ändras, men allt pekar på att brandbelastning och brandskydd av dolda utrymmen är faktorer som kommer behöva beaktas i framtidens träbyggnader. Förändringarna är logiska sett till inträffade händelser och syftet med regelverket. Att hantera ändringarna kopplat till brandbelastning kommer dock inte vara en helt enkel uppgift, speciellt eftersom tillskottet i brandbelastning beror på många faktorer och kan ha stor påverkan. Men ett nyligen avslutat forskningsprojekt kan vara nyckeln till att kunna bygga med trä även i framtidens regelverk.
Brandbelastning är den kanske mest avgörande faktorn för en byggnads brandskydd och styr kraven på allt ifrån bärverk till brandcellsgränser. Ändå är det en faktor som minst sagt har blivit styvmoderligt behandlad för träbyggnader inom dagens regelverk. Förändringen kan därför ha stor påverkan på projekteringen av träbyggnader, både sett till skyddsbehov och kompetens. Men vi tar det från början.
En kort historik
Byggnader med brännbar stomme och som hade fler än tre våningar var länge förbjudna i Sverige och i många andra länder. Med övergången till Boverkets byggregler 1994 blev reglerna dock ”materialneutrala”. Det innebar att det tidigare förbudet mot brännbar stomme för byggnader med fler än tre våningar togs bort. I konsekvensutredningen vid denna övergång angavs då att den föreslagna ändringen öppnade för möjligheten att bygga hus med fler våningar i trä än tidigare. Något som det fanns exempel på byggnader i USA och Kanada där träbyggnader med upp till 4-5 våningsplan byggts.
Till en början gick utvecklingen långsamt, men med introduktionen av KL-trä förändrades förutsättningarna markant. Idag byggs fler hus med trästomme än någonsin, och under 2023 var cirka 15 procent av alla flerbostadshus träbyggnader. Exempel på högre träbyggnader är Mjöstornet i Norge (18 våningar), Sara Kulturhus i Skellefteå (20 våningar) och HoHo i Wien (24 våningar). Incitamenten att bygga med trä kan vara både ekonomiska och miljömässiga, vilket sannolikt bidrar till den starka utvecklingen. Med brännbar stomme finns dock även en större känslighet mot brand, något som enligt Boverket inte beaktats i tillräcklig utsträckning av brandskyddsprojektörer i träbyggandets tidiga dagar.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: