Artikelförfattare: Torleif Dahlin, Teknisk geologi, LTH/Lunds universitet, Peter Jonsson, Teknisk geologi, LTH/Lunds universitet och Roger Wisén, Impakt geofysik AB
Bättre förundersökningar skulle kunna minska risken för problem vid byggande av tunnlar under vatten, så kallade vattenpassager. De idag underutnyttjade geofysiska undersökningsmetoderna kan, genom att ge en tidig överblick och därigenom bidra till optimerade geotekniska förundersökningsprogram, bidra till bättre geotekniska prognoser och minska riskerna i produktionsfasen.
Vattenpassager är de delar av en bergtunnel där det är störst risk för problem med liten bergtäckning, dålig bergkvalitet och vatteninläckage. Det är ingen slump att problemzoner ofta är lokaliserade här, eftersom vikar, vattendrag och sjöar ofta återfinns vid de största svaghetszonerna i berget där materialet varit uppkrossat och vittrat och därmed mest lätteroderat. Med tanke på de geologiska strukturerna och hur de bildats måste man förvänta sig att de fortsätter till större djup. Ett talande exempel är en tunnel under Mälaren, vid Kungshatt, som byggs i samband med projektet Förbifart Stockholm. Här stoppades produktionen på grund av att bergkvalitet och bergtäckning var sämre än förväntat, och att tid och kostnader skenade.
Det byggs och kommer inom den närmaste tiden att byggas flera olika bergtunnlar under vattenpassager i Stockholm, till exempel tre tunnlar för Förbifart Stockholm samt en avloppstunnel i Mälaren och City Link i Saltsjön. Utöver detta är det troligt att tunnelbanan till Nacka samt Östlig förbindelse, om den blir av, också förläggs i bergtunnel. Ytterligare ett exempel är HH-tunnlarna mellan Helsingborg och Helsingør, som om de utförs kommer att ställa stora krav på bergprognosen.
Det borde således vara en självklarhet att göra väl genomtänkta förundersökningar av tillräcklig omfattning inför byggande av tunnlar under vattenpassager. Genom att i förväg ha tillräckligt god information om markens egenskaper kan man välja rätt tunneldrivningsmetod och minimera risken för problem orsakade av oförutsedda geologiska förhållanden. Å andra sidan: Om man går ut med ofullständig eller felaktig information i upphandlingen leder det till att entreprenörerna ger anbud som inte har kunnat anpassas till de verkliga förhållandena, vilket drastiskt ökar risken för sämre kvalitet och arbetsmiljöproblem, förutom ökade produktionskostnader och förseningar med därefter följande tvister.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 1/2022
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





