För ett flertal golvkonstruktioner – Nej! Den moderna betongens täthet sätter praktiskt taget klassisk omfördelning av fukt efter beläggning med ytskikt ur spel. Mätningar på golvkonstruktioner visar att uppfyllt uttorkningskrav på ekvivalent djup inte nödvändigtvis behöver vara uppfyllt för att undvika hög RF under ytskiktet och i limmet. Detta öppnar upp för en snabbare och effektivare produktion av fuktsäkra golvsystem!
Som tidigare rapporterats [1] har den moderna betongen en högre täthet och lägre fukttransportförmåga än betongen haft tidigare och branschen varit van vid [2]. Detta har förändrat spelreglerna vad gäller uttorkning av betongen [3], vilket påverkar förberedelserna inför eventuell avjämning och mattläggning. I tidigare projekt har teoretiskt samverkan undersökts mellan den moderna betongen och resten av golvsystemet [4]. I denna undersökning, inom ramen för
SBUF 13354 [5], konstaterades bland annat att modern, tät, betong inte fungerar som fuktbuffert för limfukten utan i likhet med tidigare betong med lågt vattencementtal (vct) kräver avjämning för säker hantering av limfukten. En misstanke som restes i undersökningen var att det som händer djupare in i betongen, till exempel på ekvivalent djup, inte nödvändigtvis påverkar senare fuktförhållanden vid ytskiktet. Detta skulle kunna innebära att uppfyllt uttorkningskrav enlig AMA Hus [6] och RBK [7] inte nödvändigtvis krävs för att förhindra att limmet riskerar nedbrytning genom alkalisk hydrolys på grund av ett för fuktigt underlag.
Då simuleringsresultaten från den teoretiska undersökningen pekade på konstruktiva möjligheter med det nya materialet, beviljade SBUF anslag för att gå vidare med praktiska tester av konceptet inom ramen för SBUF 13560. Dessa är i skrivandes stund nästan slutförda. Resultaten från projektet avses att presenteras här i Bygg & teknik i två artiklar. Denna, det vill säga den första, fokuserar på de fuktrelaterade resultaten från testerna. Nästa artikel kommer att sammanfatta emissionsbilden från försöken.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/21.
Artikelförfattare:
Marcin Stelmarczyk, The Green Dragon Magic
Ted Rapp, Byggföretagen, Tekniskt sakkunnig RBK
Hans Hedlund, Skanska Sverige AB
Staffan Carlström, Swerock AB