Artikelförfattare: Osama A.B Hassan, Linköpings universitet och Hamid Rezaei
Hållbar utveckling innebär den utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Hållbarhet är således ett mångdimensionellt begrepp som kännetecknas av komplexa ömsesidiga samband mellan tekniska, ekologiska och socioekonomiska system. Hållbart byggande ska kunna bana en väg mot ekonomisk utveckling, samhällsutveckling och naturresursförvaltning.
Byggsektorn är en av de väsentliga delarna av det moderna samhället. Byggnader har en enorm påverkan på miljön, resursanvändning och människors hälsa och produktivitet. Till exempel, byggnader står för mer än 30 procent av den totala slutliga energiförbrukningen När det gäller primärenergikonsumtion står byggnader för cirka 40 procent i de flesta länder. Dessutom beräknas byggsektorn ge upptill 10 procent av sysselsättningen på nationell nivå och genererar upptill 15 procent av BNP (Hassan, 2016). Byggsektorn har således, en stor potential att uppnå mål för hållbar utveckling genom att främja miljökvalitet, ekonomisk vitalitet och sociala fördelar.
Det inhemska utsläppet av växthusgaser i byggbranschen motsvarar 21 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser 2019, nästan 70 procent kommer från själva byggproduktionen (Boverket, 2021). Sverige ska år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären enligt det klimatpolitiska ramverket som antogs 2017 (Naturvårdsverket, 2019). Byggbranschen står, således, idag inför nya utmaningar för att uppnå miljöklimatmålet.
För att uppnå hållbarhet inom byggteknik är det viktigt att kombinera de miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av byggnadselementen tillsammans med den konstruktionsmässiga utformningen. Byggproduktionen och byggprojektering ska därför kunna anpassas på ett kreativt sätt för att förverkliga dessa mål, speciellt med avseende på minskning av koldioxidutsläppet.
Det material som har relativt stor klimatpåverkan är betong och tillsammans med armering utgör de 50 procent av totalutsläppet under byggprocessen (lVA, 2014). I betong är cement en viktig del och nästan allt utsläpp av koldioxid från betong kommer från produktionen av cement (Svensk betong, 2018). Framför allt ska byggandet kunna uppföras smartare för att minska betong och stål och använda miljövänligt och förnyelsebart material som trä.
Ungefär två tredjedelar av Sveriges yta består av skog och det genererar ett stort utbud av trä som förnybart byggmaterial. Trä har en relativt låg klimatpåverkan och kan binda koldioxid under lång tid, vilket sänker utsläpp av koldioxid.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2022.
Dela på: