
Foto: Lars Hamrebjörk.
Byggsektorns produktivitetsutveckling rapporteras återkommande att vara svag, ja i vissa fall uppges den vara negativ. McKinsey Global Institute (2017) pekar bland annat på att produktiviteten inom byggsektorn i princip stått stilla sedan 80 år tillbaka. På forskargruppen Industriellt och hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet driver vi forskning kring byggsektorns produktivitet och studerar frågor som vad är produktivitet för byggproduktion, hur kan man mäta produktivitet och vilka faktorer påverkar produktivitetsutveckling? (se SBUF 13669) En fråga vi nyligen ställt oss var om och i så fall på vilket sätt ackordssystemet påverkar produktiviteten. Anledning till denna fråga är att i tillverkande industri har man sedan länge avvecklat ackord som lönesystem. Exempelvis så genomförde Scania under 1990-talet en förändring där samtliga ackordsavtal sades upp och i stället infördes ett timlönebaserat system, vilket visade sig ha positiv effekt på produktiviteten Samtidigt ville vi få kunskap om vad man ut i byggproduktionen menar är produktivitet och vilka faktorer som påverkar denna.
I ett nyligt presenterat examensarbete på Luleå tekniska universitet [1], undersökte Omar Azzam byggentreprenörers uppfattningar om ackordssystemet driver produktivitet i byggproduktion. Under hösten 2020 skickade vi först en enkät till 390 platschefer där 137 svarade (35 procent) och som uppföljning ytterliga en enkät till 10 av dessa för att fördjupning om deras uppfattningar. Dessa svar representerade väl platschefer i byggsektorn, så väl vad gäller åldersfördelning som typ av byggverksamhet.
Den allmänna uppfattningen i byggproduktionen är att produktiviteten varit oförändrad, ja till och med minskat de senaste 10 åren.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 5/21.
Artikelförfattare:
Jan Byfors, LTU
Lars Stehn, LTU
Omar Azzam, LTU
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





