Artikelförfattare: Mattias Delin, Brandforsk
Sedan förra brandnumret av Bygg & teknik har en rad forskningsprojekt färdigställts inom brandskyddsområdet, som finansierats via Brandforsk (se faktaruta), och Brandforsk har också lanserat sin nya podcast Det Brinner!. Här presenteras en översikt av ny kunskap med fokus på byggsektorns behov. Brandforsk har inriktat all sin verksamhet mot hållbar utveckling och Agenda 2030 och ett av årets projekt har fokus just på hur vi kan skapa indikatorer för samhällets utveckling av brandsäkerhet inom ramen för hållbarhet. Ett viktigt redskap för säkerställd progress och effektivitet. Inom den tekniska utvecklingen har två projekt studerat hur modern teknik i vår vardag kan påverka både säkerhet och risk när man forskat om positionering av utrymmande människor i tunnlar med hjälp av deras mobiltelefoner och om energilagring i batterier i våra bostäder. Inom en stor samhällsfråga, brandsäkerhet för äldre i eget boende, har en viktig studie kartlagt hinder för att rätt hjälp ska nå rätt person på ett bra sätt och föreslagit åtgärder som omfattar flera olika aktörer. Inåtgående dörrar vid utrymning debatteras regelbundet sedan 150 år tillbaka och ny forskning har gett mer kunskap i frågan. Vi passar också på att påminna om de stora arbeten som genomförts tidigare gällande brandsäkerhet i skolor och förskolor, med anledning av att trenden tyvärr är nedslående med många bränder i dessa viktiga byggnader. Precis som tidigare kan man se våra inspelade webinarier för alla projekt på vår hemsida, tillsammans med rapporterna från dem, och nu alltså även få sig kunskap till livs via vår podcast. Allt tack vare våra stödorganisationer.
Indikatorer för brandsäkerhet i relation till hållbar utveckling Indikatorer för att mäta och följa utveckling i samhället i relation till hållbar utveckling anses vara ett viktigt redskap för att säkerställa att utveckling sker och sker på ett effektivt sätt. Det gäller de flesta branscher men få har kommit särskilt långt med det ännu. Inom brandsäkerhet har en inledande studie nu genomförts för att kartlägga hur ett sådant system kan byggas upp och hur behoven ser ut för olika aktörer.
Studien [1], som genomfördes av RISE, var en kombination av intervjuer, workshops, litteraturstudier, och studier av andra pågående projekt med beröring på området. Analysen visar på en del skillnader mellan olika aktörer och viss ovisshet i hur ett övergripande system kan hanteras om man vill registrera utvecklingen på högre nivåer, men också en hel del likheter där flera aktörer anser det viktigt att kunna anpassa utformning av både teknik och metod och behovet av att kunna kommunicera hållbara val till beslutsfattare och till finansiärer av forskning och utveckling.
Några exempel på hur olika aktörer ser på frågan om indikatorer är:
Räddningstjänst ser nytta i att kunna kommunicera till sina invånare, politiker och lagstiftare vilken påverkan de har på såväl social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet i samhället. Detta för att bereda underlag för hållbara beslut, och för att skapa förståelse för värdena av sin verksamhet. Man ser också nytta med fler verktyg för att anpassa sina arbetssätt med hänsyn till hållbarhet.
Brandskyddskonsulter anser det viktigt med indikatorer för att underlätta kommunikationen med sina beställare och kunna vägleda projekten till designval som ger brandsäkerhet för hållbart byggande. Man anser sig inte ha mycket inflytande på beställarens val i dagsläget och välkomnar bättre hjälpmedel för det.
Produktleverantörer anser att det i dagsläget är tillräckligt att ha en hållbarhetsplan för att vara konkurrenskraftig men ser möjligheter i framtiden att även kunna erbjuda sina beställare valmöjligheter som redovisar hållbarhetsaspekter av olika alternativ.
Inom forskning och utbildning ser man goda möjligheter i att kunna kommunicera brandsäkerhet relaterat till hållbarhet till många nivåer i samhället, och att utbilda olika aktörer i detta. Att kunna förklara sin verksamhet i hållbarhetskontexten är också viktigt för finansieringen av forskning, och man ser också sig själv som en part som kan bidra i utvecklingen av ett system med indikatorer.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 5/2023.
Dela på:





