I Bygg & teknik nr 8/2018 publicerades en artikel kring behovet av kvalitetssäkrade fuktegenskaper hos golvmaterial baserad på ett SBUF-projekt [1] och [2]. I artikeln presenterades en tabell med önskvärda materialegenskaper och kritiska nivåer för olika golvmaterial baserat på en workshop med branschrepresentanter (entreprenörer, materialtillverkare, konsulter och akademin). Samtidigt konstaterades att dessa önskade kvalitetssäkrade data ofta inte finns tillgängliga idag för många vanliga komponenter i ett golv. Artikeln har vunnit en hel del intresse och det känns mycket positivt att det finns ett så stort intresse för materialegenskaper och modellering. Det har framkommit önskemål både om ytterligare förtydligande och om riktlinjer för vilka materialdata som är relevanta avseende fukt i golvkonstruktioner.
Utvecklingen av kommersiellt tillgängliga beräkningsverktyg innebär att många idag kan simulera fuktförhållanden i en golvkonstruktion mycket mer detaljerat än tidigare. Det finns tillgängliga verktyg som kan göra transienta simuleringar av kopplad fukt och värme i både 1D och 2D. För att resultaten från beräkningar ska bli korrekta krävs tillförlitliga och detaljerade indata. Utan kunskap om verkliga förhållanden och med schablonartade materialegenskaper blir resultat från avancerade beräkningar utan värde.
Sedan artikeln publicerades i Bygg & teknik nr 8/2018 har behovet av fuktomfördelningsberäkningar för torkande betonggolv poängterats även i en artikel i Golvbranschens tidning Golv till tak [3]. Intresset är stort och det pågår också arbete i branschen med metoder för fuktomfördelningsberäkningar.
Artikelförfattare
Fredrik Gränne, NCC
Charlotte Svensson Tengberg, Skanska Sverige AB
Lars-Olof Nilsson, Professor emeritus vid KTH
Mette Eliasson, Skanska Sverige AB
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 3/19
Dela på: