Brandskydd är ett intressant temanamn med många vinklar. Hur ska man skydda sig mot bränder? Vad är anlagda bränder (sid 18) och vad är naturliga bränder och hur skyddar man sig mot dom (sid 33)?
Under året har det varit flera ovanligt stora skogsbränder i Australien och Kalifornien. Klimatförnekarna hävdar att det beror på att skogsägarna inte sköter sina marker på rätt sätt och att de naturliga bränderna därför växer och blir gigantiska och uppstår allt tätare på grund av misskötsel.
Under de senaste decennierna har allt fler skolor och förskolor brunnit ner, inte bara runt Lund. Vad beror det på att den byggnadstypen har drabbats av så många fler omfattande bränder än andra byggnadstyper? Har de gamla byggreglerna för skolor och förskolor varit för dåliga så det är dags med modernare byggregler (sid 54)?
Men det hjälper ibland inte att sköta sina skogar eller byggnader på ett perfekt sätt när det finns andra faktorer som är svårare att hantera.
Man kanske ska se till att hantera klimatförändringarna på rätt sätt, och i tid, innan det blir för sent så att alla dessa bränder går över styr?
Man kanske ska se till att förbättra skolundervisningen och skolmiljön, så att inte alla dessa bränder går över styr?
”… Men det finns redan
ny kunskap att
hämta och tillämpa”
Men det finns redan ny kunskap att hämta och tillämpa för att hantera elden på ett säkert sätt. Hur brandskyddar man morgondagens byggteknik med modern teknik och forskning (sid 8, 22, 26 och 30) eller hur brandskyddar man gammal teknik med ny teknik (sid 14).
Brandsläckning florerar ständigt efter Trumps uttalanden om allt möjligt och omöjligt. Det bästa brandskyddet är kanske att det amerikanska folket röstar rätt i höstens val. Man får sätta in en kontrollplan – kritiska verktyg för kritiska moment, inför den 3 november (sid 42)! Eller så får man installera dimsprinkler (sid 50) i Vita huset om det fortsätter att spridas dimbankar från USA:s President. Han kanske läser artikeln om fasomvandlingsmaterial (sid 39) och föreslår att Kalifornien köper in det till sina skogar?
Tänk vad man får läsa och lära sig när man bläddrar i
Bygg & tekniks tema Brandskydd!
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se






