Artikelförfattare: Kajsa Byfors, Svensk Betong
Betongbranschen bedriver sedan ett antal år tillbaka ett intensivt hållbarhetsarbete med fokus på minskad klimatpåverkan och att nå målsättningen klimatneutral betong enligt den färdplan som lämnades till regeringen 2018. Redan idag är det möjligt att kraftigt reducera betongens klimatpåverkan för olika konstruktioner. Ökad användning av klimatförbättrad betong är en viktig del i arbetet. För att främja omställningen och gå från ord till handling har Svensk Betong tillsammans med medlemsföretagen tagit fram Vägledning Klimatförbättrad betong Utgåva 2, där första utgåvan publicerades 2019. Där ges byggsektorns alla aktörer information och exempel på vad som är möjligt, handfasta råd och ett stöd vid kravställande för att redan idag reducera betongens klimatpåverkan. Vägledningen är genomgående reviderad och lyfter på ett tydligare sätt fram betydelsen av att se klimatoptimering av vår byggda miljö ur ett större perspektiv. Tabeller för såväl fabriksbetong som för prefabricerade produkter har också uppdaterats för att fånga de möjligheter som den nyligen reviderade nationella tilllämpningsstandarden för betong, SS 137003:2021, innebär. Denna artikel är baserad på Svensk Betongs Vägledning Klimatförbättrad betong utgåva 2 [1].
Vägledning för råd och stöd
Användningen av klimatförbättrad betong ökar och antalet klimatoptimerade betongbyggnader likaså. Kunskaper sprids och medvetenheten ökar, samtidigt som styrningen av klimatförbättrande åtgärder löpande förbättras i hela byggprocessen. Samtidigt utvecklas kravställande och standarder i en riktning som skapar nya möjligheter och driver utvecklingen framåt.
Vägledningen är avsedd att användas som ett stöd i arbetet med att klimatoptimera en betongbyggnad. För att nå så långt som möjligt måste alla aktörer i hela byggprocessen bidra och medverka till att sätta klimatförbättringar i fokus: Vid design och kravställande i tidigt skede; konstruktion, föreskrivning av betongkvalitet, val av betongsammansättning tillverkning av fabriksbetong och prefabricerade element samt produktion på byggarbetsplatsen. Bygga med lägre klimatpåverkan handlar om att nyttja betongens egenskaper på ett optimalt sätt.
Vägledningen är inriktad på produktionsskedet, A1-A3, och innehåller endast råd om hur betongens klimatpåverkan kan minskas i den delen av livscykeln. Det är dock viktigt att ha i åtanke att de val som görs under produktionen har stor påverkan på byggnadens klimatpåverkan under hela dess livscykel. Inte bara i produktionsskedet utan även i drifts- och i slutskedet, exempelvis avseende energiförbrukning och behov av renovering och utbyten av material. Olika material möter olika funktionskrav, och dess klimatpåverkan uppkommer också i olika skeden under livscykeln. Efter driftskedet, eller när kraven på byggnadens funktion förändras, kan betongen tack vare sin beständighet och långa livslängd fortsatt möta ett behov genom återanvändning eller återvinning. Klimatpåverkan från drift- och slutskedet behandlas inte i vägledningen, men livscykelperspektivet är ändå helt avgörande vid klimatoptimering av en byggnad.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2022.
Dela på: