Artikelförfattare: Mikael Westerholm, Heidelberg Materials Cement Sverige, Mats Emborg, Heidelberg Materials Betong Sverige, Jonas Carlswärd, Heidelberg Materials Betong Sverige och Daniel Ericsson, Deflexional AB
Klimatfrågan diskuteras nästan i varje byggmöte och det är väl känt att en stor del av betongens klimatpåverkan kommer från tillverkningen av bindemedlet. Cement- och betongbranschen arbetar därför målmedvetet för att minska klimatavtrycket idag och för att all betong ska vara klimatneutral år 2045. Redan nu finns betong på marknaden med halverad klimatbelastning.
Användandet av de klimatförbättrad betong vid uppförande av till exempel husstommar vintertid kan ibland vara en utmaning, figur 1. Noggrann planering och uppföljning av betongbyggnadsprocessen skapar möjligheter till att lyckas med klimatreduktionerna och här utgör prognos- och uppföljningsverktyg viktiga hjälpmedel. Dessa ska givetvis uppdateras och ha en mångsidighet så att det klimatförbättrade byggandet kan ske problemfritt. Den nyutvecklade mjukvaran HETT22 hjälper betongtillverkare och entreprenörerna att välja rätt betong och konstruktion. Genom simuleringar kan de effektivisera planeringen, ta rätt beslut, spara pengar och samtidigt vara klimatsmarta.
Grön betong, ECO-betong, BIO-betong, ThomaGrön, Grön Byggbetong; kärt barn har många namn! Det kan inte ha undgått någon att klimatförbättrad betong är hett i betongbranschen. Hur har det blivit så?
Det är ju så klart klimatfrågan som är drivkraften till produktutvecklingen. Färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft inom bygg- och anläggningsbranschen togs snabbt fram och innebär en successivt ökad användning av klimatförbättrad betong [1]. Branschen har redan nått långt och idag används redan betong med upp till 50 procent reduktion i flera byggprojektet. Det är det nära samarbetet mellan materialleverantörer, utförare och beställare som inneburit att utvecklingen gått så snabbt.
Att använda de klimatförbättrade betongkvalitéerna vid uppförande av husstommar med bland annat krav på snabb formrivning och effektivt byggande kan vara en riktigt utmaning, speciellt vintertid. Man tillmötesgår ibland byggkraven genom att använda högre betongkvalitet än vad som är nödvändigt eller genom yttre uppvärmning och uttorkning, det vill säga tämligen energikrävande åtgärder. Den utsläppsreduktion en klimatförbättrad betongprodukt var tänkt att ge för stommen ”äts ibland upp”.
För att lyckas vid gjutning och härdning med klimatförbättrad betong behövs kunskap och faktabaserade beslut utifrån den aktuella betongens egenskapsutveckling och de unika förutsättningar som råder på arbetsplatsen. Byggskedet måste helt klart beaktas vilket innebär att strävan att minska klimatpåverkan även innefattar fas A4-A5 i byggnadens livscykel, det vill säga inte bara fram till A3; betongprodukten i sig. Med högkvalitativa och mångsidiga prognosverktyg är det möjligt att i förväg optimera byggandet fram till A5, genom att planera för bästa möjliga kombination av betong, gjutning, formhantering och härdning. Verktygen ska givetvis kunna föreslå lämpliga åtgärder på bygget så att klimatreduktionen blir så stor som möjligt. Den klimatoptimerade industriella byggprocessen har skapats!
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2023.
Teckna en prenumeration HÄR