Artikelförfattare: Katarina Malaga, RISE, Karin Gäbel, Hållbarhetschef, Thomas Concrete Group, Ordförande, Forskningsstyrelsen för cement och betong, RISE, Ingemar Löfgren, Chalmers Tekniska Högskola, Thomas Concrete Group AB och Erik Enecker, Ecometrix
Det finns en hög ambition inom cement- och betongbranscherna att minska CO2-utsläpp och det är flera aktörer som deklarerar att de enbart avser att använda klimatförbättrad betong i snar framtid. Sedan 2019 har ett konsortium, kallat BETCRETE, under ledning av Rise arbetat med att driva implementering av färdplaner för klimatneutral cement- och betongproduktion och dess användning. Redan 2018 kom cement- och betongbranscherna överens om att producera netto-noll-utsläppscement till 2030. Samtidigt strävar man efter att halvera klimatpåverkan från betong i husbyggnationen före 2023, att ha klimatneutral betong på marknaden 2030 och att all betong ska vara klimatneutral till 2045. Efter fyra års BETCRETE-aktiviteter är cement- och betongbranscherna i Sverige på god väg på resan mot klimatneutralitet, men det finns ett antal utmaningar som vi behöver lösa fram till 2030 och 2045. Nya material behöver utvecklas och utvärderas enligt de nya standardmetoder som är på väg att godkännas. Utbildning och goda exempel behövs också för att förändra dagens praxis och branschen behöver se betong som ett högteknologiskt material med varierande sammansättning, med lågt klimatavtryck och god teknisk prestanda.
Behov av klimatförbättrad betong
Behovet av cement- och betongmaterial kommer att fortsatt vara stort fram till 2045 och många år efter det. Sverige och Europa behöver stora infrastruktursatsningar på vägar och järnvägar. Husbyggande är starkt beroende av konjunkturen, vilket innebär att det sker upp- och nedgångar, men det långsiktiga behovet av nya bostäder är stort över hela landet. Boverket indikerar att det behövs 63 000 nya bostäder per år fram till 2030 [1]. Behovet av bostäder och infrastruktur är ännu större i utvecklingsländer. Det förändrade geopolitiska läget kräver dessutom ökade satsningar på försvars- och civilinfrastruktur samt på utbyggnad av energiinfrastruktur där betong spelar en avgörande roll. Sverige behöver en resilient tillgång till beständigt och hållbart byggmaterial av god teknisk prestanda, något som klimatförbättrad betong kan erbjuda. I dagsläge har vi inga relevanta alternativa material som kan ersätta större volymer av cement och betong i Sverige. Eftersom rent portlandcement står för en betydande andel av koldioxidutsläppen, cirka 7 % av världens utsläpp, även om det endast utgör cirka 4 % av de svenska koldioxidutsläppen, behövs olika alternativa cementbaserade material utvecklas och utvärderas.
Målet med BETCRETE har sedan starten varit att driva ett forum för utbyte av frågeställningar, erfarenhet och forskning för att skapa förutsättningar för att producera och använda klimatneutralt cement, alternativa bindemedel och klimatförbättrad betong till konstruktioner för alla exponeringsklasser. Framtagning och implementering av de nya materialen kräver ett samspel mellan lokal tillgång på råvaror och sekundära material, relevant produktionsteknik, regelverk som stödjer implementering och ekonomiska förutsättningar.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2023.
Teckna en prenumeration HÄR