
Forsknings- och utvecklingschef, Ingemar Löfgren, demonstrerar den betongfilterpress som för första gången någonsin använts i Sverige i samband med att man provade fram rätt recept för den klimatförbättrade betongen till projekt Centralstationen.
En av anledningarna till att Thomas Betong är marknadsledande och en av de aktörer som leder utvecklingen i branschen är att det i koncernen Thomas Concrete Group finns ett eget laboratorium med namnet C-lab® i Göteborg. Det är företagets centra för forskning, utveckling, teknisk rådgivning och laboratorieprovning, där bolagets experter dagligen arbetar med att framtidssäkra morgondagens produkter. Här jobbar idag närmare ett tiotal personer varav tre är tekniska doktorer från Chalmers Tekniska Högskola. Tillsammans har de en gedigen erfarenhet som få kan mäta sig med.
Notabelt är att C-Lab inte bara arbetar för Thomas Betong. Hela 70 procent av uppdragen kommer från externa kunder. Totalt genomför experterna på C-lab uppemot 5000 provningsuppdrag varje år.
Det är också C-Labs experter som enligt uppgift provat fram den första klimatförbättrade betongen i Sverige. Detta gjordes genom att optimera betongens sammansättning och att man ersatte cementen med restprodukter från industrin, till exempel slagg och flygaska.
Ibland innebär det en koldioxidreduktion med upp till 50 procent, vilket är fallet på betongen som använts i de 23 meter djupa slitsmurarna i Västlänkens etapp Centralstationen, som är Sveriges hittills största byggnadsprojekt med klimatförbättrad betong.
Dela på:





