
Gjutning av kranfundament i Lilla Edet. Foto: Kent Nilsson, NCC.
Artikelförfattare: Erik Nordström, Vattenfall, Ingemar Löfgren och Carlos Gil Berrocal, Thomas Concrete Group
Sedan 2021 pågår byggfasen i ett projekt med fokus på flödesanpassning och delförnyelse av utskovsdammen vid Vattenfalls anläggning Lilla Edet i Göta älv. Till den nya dammdelen kommer cirka 8000 m3 betong att användas under uppförandet. För att minska koldioxidavtrycket från den betong som ska användas och för att reducera risken för temperaturrelaterad sprickbildning har en klimatförbättrad betong med mindre cement utvecklats.
Mindre cement ger klimatförbättrad betong och sänkt risk för temperatursprickor
Vid cementtillverkning genereras stora utsläpp av koldioxid och att minska cementinnehållet i anläggningsbetong ger
därför en direkt sänkning av klimatbelastningen från nyproducerad betong. Ett sätt att minska cementmängd och värmeutveckling internationellt, är att använda biprodukter som har puzzolana egenskaper (reagerar tillsammans med cement).
Gjutning av grova betongkonstruktioner ställer vidare stora krav på hantering av den temperaturutveckling som uppstår inne i betongen vid hydratation av cementet vilket annars kan ge sprickbildning följt av bland annat potentiella beständighetsproblem. Idag är det vanligt med kostsam efterkylning via kylrör inne i de grova betongkonstruktionerna för att dämpa temperaturökningen och minska risken för sprickbildning. Även här ger reduktionen av cementmängden således en reducerad sprickrisk.
Inför starten av Lilla Edet-projektet har Vattenfall R&D undersökt olika metoder för att reducera mängden cement i anläggningsbetong och därigenom minska såväl klimatbelastningen som behovet av kylning i grova anläggningskonstruktioner. Målsättningen har varit att definiera ett klimatförbättrat betongkoncept färdigt att implementeras vid byggstart. Detta under förutsättning att bibehållen eller förlängd livslängd kan säkerställas på konstruktionerna samt att det ur produktionssynpunkt är ett robust betongkoncept som inte ger störningar och kostnadsökningar i byggfasen.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2022.
Dela på:





