4:e juli genomfördes den första gjutningen av fabriksbetong med ett nära noll utsläpp av koldioxid. Premiären ägde rum vid Swerocks fabrik i Malmö där gjutningen bestod av en yta på 60 kvadratmeter.
Gjutningen i Malmö möjliggjordes efter en lång tid av laboratorietester för att hitta rätt betongrecept. Det har bland annat handlat om att säkerställa betongens färska egenskaper, öppethållande och hållfasthetstillväxt på kort och lång sikt. Resultatet blir en grundplatta för förvaring av makadam på fabriksområdet.
Idag står cementindustrin för cirka 8 procent av världens årliga koldioxidutsläpp. Det CO2-reducerade bindemedlet som användes i betongen vid den aktuella gjutningen är en svensk innovation från Cemvision. Företagets mål är att använda fler typer av restprodukter för att helt undvika jungfruliga råvaror, och att elektrifiera tillverkningen i stället för att använda fossila bränslen.
– Betong är inte grönare än det cement, eller bindemedel, den blandas med eftersom 90 procent av betongens koldioxidavtryck kommer från cementen. Att se vår gröna cement, Re-ment, användas framgångsrikt i kundernas egna projekt visar på att vår innovation är mogen att göra skillnad här och nu, säger Oscar Hållén, vd på Cemvision.
På längre sikt är målet att nå ett uppdaterat regelverk som ger en skjuts framåt för betong med lägre klimatpåverkan, något som skulle skynda på en branschövergripande förändring.
Dela på: