Artikelförfattare: Hans Gullström, Rovalin AB och Leena Haabma Hintze, Svensk Grundläggning
Egentligen är det självklart. Varje produktion eller utförande som systematiseras och metodiskt upprepas och går i takt, kan revolutionera vilken bransch som helst. Kruxet är att våga ta de initiala kostnaderna, skapa de rätta förutsättningarna. Att ta risken och bryta traditionella mönster, ändra på invanda beteenden där lägsta timpris fortfarande är lika med lönsammast. Utmana billiga men ineffektiva stockmattor med dyrare men effektivare industriell pålning som går ”som på räls”.
Industriellt byggande har under de senaste åren märkbart börjat utmana det traditionella platsbyggandet. Den kräver en långsiktighet, förutsätter ett väl kontrollerat byggsystem som i tillräcklig grad uppfyller kundens behov. Ett system där förtillverkning och integrerad logistik skapar en effektiv och vinnande kortare byggtid.
Grundläggning är en bransch som sedan länge arbetar med prefabricerade produkter. Däremot saknas oftast förutsättningar för en standardiserad och välplanerad installation av produkterna. Kanske inte förvånande att det behövs en beställare som är ett industriellt företag för att tänka nytt. Som Nobia, med Marbodal och HTH som två av sina nästan tjugo varumärken. Nobia är ett av de största köksföretagen i Europa och tillverkar totalt över 10 500 kök per vecka i sex produktions anläggningar.
En gigantisk produktionsanläggning ska byggas
När Nobia 2019 beslöt att flytta sin produktion av Marbodalkök från Tidaholm till Jönköping blev det företagets största satsning någonsin. En 123.000 kvm
stor enplans produktionsanläggning ska byggas, vilket kräver en investering på ca två miljarder SEK. Arbetet påbörjades i september 2021, byggnaden ska vara klar till sommaren 2022 och produktionen igång 2024, då som kanske Europas modernaste anläggning för tillverkning av kök. Kökstillverkningen är idag kundorderstyrd och tack vare en hög grad av automation och digitalisering i den nya anläggningen, räknar Nobia med betydligt snabbare ledtider.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 1/2022.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: