Artikelförfattare: Ali Mirzazade, Cosmin Popescu och Björn Täljsten, Luleå tekniska universitet
Följande artikelbelyser potentialen att digitalisera tillståndsbedömning för stora byggnadskonstruktioner med hjälp av fjärrinspektion i kombination med datorseende. Målsättning är att utföra flygfotogrammetri för att kartlägga det befintliga tillståndet hos konstruktioner, möjliggöra inspektion av svåråtkomliga områden och identifiera skador – till exempel sprickor, delamineringar och korrosionutfällningar. Tillvägagångssättet demonstreras genom fullskaletillämpningar på betongsilor.
Tillförlitliga inspektioner av betongkonstruktioner spelar en viktig roll under deras livslängd som en del av proaktivt underhåll där framtida förändringar eller försämringar kan förväntas. Orsaken till inspektioner kan variera, men beror till exempel på misstag i konstruktions- eller utförande, olika nedbrytningsprocesser, eller som i vissa fall ändrade krav eller regler. Att identifiera eventuella tecken på förändring genom periodiska inspektioner är av största vikt för funktion och säkerhet. Samhällskritiska anläggningar är till exempel broar, dammar, kyltorn, skorstenar etc., och innebär betydande utmaningar för de som ska inspektera. En helt manuell inspektion är inte bara tidskrävande, utan också i de flesta fall också subjektiv utifrån inspektörens erfarenhet och kunskap samt starkt beroende på omgivningens påverkan. Därtill kan i vissa fall den personliga säkerheten diskuteras. Mätningarna och observationerna dokumenteras vanligtvis i form av fältbesiktningsanteckningar, frihandsskisser och fotografier. Vidare blir kunskapsöverföring från en besiktningsperiod till en annan utmanande när successiva undersökningar utförs av olika besiktningsmän. Därför finns det ett stort behov av nya inspektionstekniker som minskar störningar och förbättrar effektiviteten och tillförlitligheten av traditionella visuella inspektioner.
För att hantera detta syftar moderna metoder till att ersätta manuella processer med mer sofistikerad, automatiserad detektering av förändringar och skador. Ett av de viktigaste tillvägagångssätten som används för sådan automatisering är datorseende tillvägagångssätt som förvärvats av till exempel obemannade flygfarkoster (drönare).
Fjärrinspektion
Användningen av ny teknik inom byggbranschen ökar. Detta gäller särskilt för optiska metoder – avancerade alternativ till visuell inspektion där objekt avbildas med kameror med hög precision och hög känslighet. Den aktuella utvecklingen inkluderar också artificiell intelligens (AI), Building Information Modeling (BIM) och Maskininlärning (ML) baserad på Convolutional Neural Network (CNN) (På Svenska konvolutionellt neuralt nätverk). Under de senaste åren har ML-modellerna använts mer och mer då verktyget använder klassificerings- och segmenteringsmodeller för att automatisera sprickdetektering i betongkonstruktioner, med tonvikt på sprickidentifiering, kategorisering, spricklängd och breddmätning.
Här presenterats ett tillvägagångssätt för fjärrinspektion av betongsilor genom tilllämpning av hybridmetoden för drönarskanning och ML-teknik, för att säkerställa en korrekt utvärdering av dess skador. Metoden innebar att vilken större anläggning som helst kan inspekteras på distans, medan lokaliseringen och kvantifieringen av skadorna kan utföras någon annanstans.
Fjärrinspektionstekniken kompletterar traditionella inspektioner genom att inkludera drönarskanningsteknik för att få
bilder/videor av hela anläggningens yttre områden, och kraftfull maskininlärningsteknik för att möjliggöra snabbare och mer exakta utvärderingar. Den insamlade datamängden kartläggs sedan och dokumenteras till en interaktiv 3D-modell.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/2022.
Dela på: