
Bullerreducering blir effektivare ju närmare källan den görs, här på en kross inklädd med bullermattor. Foto: Mårten Sohlman, SBMI.
Artikelförfattare: Maria Johansson, Maria Mustonen och Sandra Frost, Ecoloop samt Martin Almgren, Theodora Bjarkadottir och Moa Ljörnlund, Tyréns.
Ska vi tillåta bullrig och dammande verksamhet som krossning i städer och tätorter? Är det inte bättre att köra iväg massorna någonstans där ingen hör att vi krossar? I projektet Tystare krossning har vi visat att det går att skapa förutsättningar för tätortsnära krossning och därmed också minska transportavstånden samt bevara tysta områden utanför staden, i stället för att skapa bullerstörning även där. Det som behövs är framför allt bättre information, kunskap och dialog.
Hållbart byggande kräver tätortsnära masshantering
Bygg- och anläggningssektorn går mot mer hållbart byggande, i takt med samhällsutvecklingen. Det innebär bland annat mer återanvändning och återvinning av jord- och bergmaterial från anläggnings- och tunneldrivningsprojekt. Hanteringen av dessa material står för nära en fjärdedel av de tunga transporterna i storstadsregioner, så insatser för att effektivisera hantering av jord och berg har stor hållbarhetspotential.
Återvinning av jord- och bergmaterial innebär ofta att dessa måste krossas och eller sorteras, och gärna på materialhanteringsplatser så nära bygg- och anläggningsprojekten som möjligt, för att minska transporttrycket. En lokal hantering och återvinning av material har stor potential att minska miljöemissioner, energiförbrukning för transporter och minskar samtidigt byggkostnader.
Lokal hantering betyder dock ofta att krossning och sortering, som är bullrande verksamheter, hamnar nära bostäder. Detta kan skapa konflikter och ovilja från närboende som oroar sig för buller och damm.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 3/22
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





