Artikelförfattare: Christian Simmons, Simmons akustik & utveckling ab
I slutänden bestäms en byggnads ljudmiljö av ett stort antal faktorer, från de första skisserna och programkraven till dess allt är på plats och boende eller brukare har börjat använda byggnaden.
Mitt intresse har varit att studera och minimera alla faktorer som bidrar till osäkerhet under byggprocessen, som illustreras i vidstående bild. Myndigheterna och Byggherren måste ställa relevanta och väl definierade ljudkrav för att kunna räkna med nöjda boende eller brukare. Arkitekter och akustiker som stödjer byggprocessen måste ha tillgång till säkra beräkningsmetoder och indata för byggdelar för sin projektering. De behöver även förstå byggentreprenörernas situation ute på byggena och kunna lyfta fram de riskfaktorer man ska hålla ett extra öga på vid besiktningar. Tillverkarna hjälper till att föreslå lämpliga produkter utifrån de specifika krav på konstruktionerna som föreskrivits under projekteringen. Entreprenören och kontrollanten vill ha säkra metoder för fältmätningar för att man inte i onödan ska behöva ta för stor höjd för metodosäkerhet, eftersom marginaler kostar pengar i överdimensionerade konstruktioner. Om entreprenören väljer att gå ifrån de lösningar och produkter som projektörerna har föreskrivit och det skulle uppstå ett fel på grund av brister i de valda produkterna eller deras dokumentation, så är detta en typ av fel som inte kan hanteras med ”säkerhetsmarginaler” i min mening. Noterbart är också att Kunden, den boende eller den som ska verka i lokalerna, har små möjligheter att påverka processen.
Utveckling av metoder och tillgång till data för byggkonstruktioner
Här gör jag en beskrivning av utvecklingen av allmänt tillgängliga metoder och data från 1960-talet fram till dagens situation, så som jag har uppfattat den (med risk för att jag har glömt eller missat något). Självklart har det funnits mer information inom olika företag, men här läggs fokus på information som alla har kunnat använda i sina arbeten.
Läge och utveckling 1960 – 1995
1960-1990:
Många mätningar gjordes i både laboratorier och i byggnader, men data samlades inte i några användarvänliga databaser. Det var svårt att få en överblick och att generalisera data. Konsulter hade stöd av rapporter från Byggforskningsrådet (numera Formas), Kungliga byggnadsstyrelsens skrift Krav o Råd, sjukvårdens skrift Spriråd m fl. Det publicerades även en hel rad Nordtest-metoder, SP-rapporter, Rockwools laboratorium, Norsk byggforskningsinstituts publikation NBI 47 (idag Sintef) med flera.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 3/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





