I en forskningsstudie Från Chalmers tekniska högskola undersöktes vilken effekt Total BIM hade på arbetsmetoderna på byggarbetsplatsen genom fyra fallstudier.
– Vi har följt några projekt som framgångsrikt arbetat enligt Total BIM-metodiken, och det finns flera gemensamma nämnare i att de lyckats. Det handlar bland annat om ett starkt ledarskap; att få alla, från arkitekter till produktionen att villkorslöst arbeta i den digitala modellen och att anamma mindsetet att tänka i nästa steg – vem ska konsumera datan jag lägger in i modellen och vilken information behöver de för att kunna utföra sitt arbete mer effektivt?, säger Mattias Roupé, docent vid Chalmers tekniska hägskola.
I projektet Celsius som undersöktes i fallstudien hamnade slutnotan på cirka 9 MSEK under budget trots stora merkostnader för grundläggning, och trots att projekteringskostnaden i det initiala skedet ökade för att ta fram detaljerad BIM-data, projektet färdigställdes dessutom inom tidsram. BIM har funnits på marknaden i över tjugo år, så vad hindrar att industrin ska kunna anamma metodiken fullt ut?
Utöver att identifiera faktorer för en lyckad integrering av BIM har forskarna också identifierat faktorer som tidigare begränsat möjligheten att lyckas. Dessa handlar exempelvis om att man använt mjukvara som varit bristfällig och/eller inte avsedd för ändamålet, att produktionen inte inte fått adekvat utbildning i den digitala modellen eller haft tillgång till surfplattor, smartphones eller annan hårdvara på byggarbetsplatsen och framför allt – att man inte satt den digitala modellen som juridisk bindande dokument, utan istället arbetat parallellt med traditionella ritningar.
Läs mer här: www.chalmers.se/aktuellt/nyheter/ace-total-bim/
Dela på: