Vi ser det då och då i media. De dramatiska bilderna på brinnande vindar, inte sällan mot en mörk himmel i bakgrunden och flammor som verkar vara överallt sträcker sig ut från byggnaden och strävar uppåt. Vi läser om x antal brandmän från y antal stationer som kämpar mot branden med prognosen z timmar. Ett nyhetsinslag som kan beskrivas med nästan poetiska ordalag och som samtidigt förstör så mycket. Brinnande vindar på flerbostadshus innebär inte sällan totalskador i byggnader med många drabbade personer som mister sin fasta bostad under en period, förlorar ägodelar och i de värsta fallen är det en brand med dödlig utgång.
Är det inte rök och lågor som orsakar de stora materiella skadorna så är det vattenskador efter stora mängder släckvatten eller rasskador när branden tillslut är övermäktig bärverkets bärförmåga. Är detta acceptabla skador till följd av brand? Och vilka brandskyddskrav gäller egentligen? Och varför blir det så stora skador?
Artikelförfattare är Jennie Werner, brandingenjör, och Peter Sellberg, brandingenjör och civilingenjör risk, Bengt Dahlgren AB, Mölndal respektive Stockholm.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 6/14.
Dela på: