Artikelförfattare: Nils Olsson, Bengt Dahlgren
Bättre energiprestanda i befintliga byggnader sparar pengar och ökar hållbarheten. Nedan ges exempel på olika typer av energiombyggnader och vad du behöver tänka på kring brandskyddet när ventilation och andra förutsättningar ändras i en byggnad.
Ombyggnad och brandskydd – det här
gäller generellt
Det finns övergripande aspekter kring brandskydd vid alla ombyggnader, inte bara när du bygger om för bättre energiprestanda. Här är en genomgång av vad som gäller generellt.
Nya krav blir relevanta först vid ombyggnad och förändring. Men då gäller det att ta hänsyn till både allmänna och specifika brandskyddskrav. Den här artikeln går igenom vad som gäller.
Bygglagstiftningen är inte retroaktiv, vilket innebär att det som var godkänt när huset/anläggningen byggdes förblir godkänt tills man gör en ändring eller ombyggnad.
Vilka krav som då gäller beror på typen av ombyggnad och hur omfattande den är.
Grundläggande krav vid ändring/ombyggnad
Ändringskraven är en del av Boverkets byggregler sedan BBR 19. Brandskyddskrav vid ändringar regleras i BBR både i kapitel 1:22 och i kapitel 5:8.
• BBR kapitel 1:22 beskriver hur krav vid ändring hanteras, bland annat utifrån ändringens omfattning, varsamhet, synnerliga skäl att inte uppfylla nybyggnadskrav och så vidare.
• BBR kapitel 5:8 beskriver specifika brandskyddskrav.
Allmänna krav – BBR kapitel 1:22
Följande grundtanke redovisas i BBR kap
1:22:
När något ändras i en byggnad ska ändringen göras utifrån de krav som ställs vid nybyggnad, om det inte finns synnerliga skäl att inte göra det.
Om hela eller delar av byggnaden ska användas på ett nytt sätt efter ombyggnaden kan kraven gälla alla lokaler och delar av byggnaden som berörs (till exempel även lokalernas utrymningsvägar).
Begreppet ”ändrad användning” kan ofta definieras som att lokalen byter verksamhetsklass. Verksamhetsklasserna är i grova drag:
• arbetslokaler
• publika lokaler
• bostäder
• hotell
• vårdlokaler
• lokal för brandfarlig verksamhet
Det som BBR kallar ombyggnad innebär att hela eller delar av byggnaden ändras så mycket att den ”påtagligt förnyas”. Vid en sådan ombyggnad ska nybyggnadskrav tilllämpas, antingen för hela byggnaden eller bara på den avgränsade berörda delen.
I de allmänna kraven uppmanar BBR till varsamhet. Till exempel att ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden.
Det räknas som underhåll att byta ut förslitningsprodukter mot exakt likadana. Byte mot en likvärdig produkt klassas som både underhåll och ändring. Exempel på förslitningsprodukter kan vara fläkt, spjäll och liknande.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 5/2023.
Dela på: