Artikelförattare: Mathias Undeland och Mattias Arnqvist, FSD Göteborg AB
Ny teknik för energilagring med batterier tar allt större plats i våra byggnader. Detta är främst en konsekvens av de kraftigt sjunkande priserna på batterier under senare år. De alltmer uppenbara fördelarna i att kunna balansera fastighetens energianvändning över dygnet har såklart också drivit utvecklingen. Det ger möjligheter att anpassa elkonsumtionen efter elpriset och/eller få betalt genom att erbjuda lagringskapaciteten till nätägaren. Med batterier kommer dock specifika brandrisker som inneburit osäkerheter och svårigheter kring vilka krav som gäller, hur dessa ska uppfyllas och hur bygg- och lovprocessen ska se ut. Denna artikel lyfter fram exempel och erfarenheter kring hur kravbilden ser ut och vad man kan göra för att uppnå en nivå på brandskyddet som säkerställer efterlevnad. Genom ett sådant angreppssätt uppnås en trygghet i processen med myndigheter, en trygghet som i slutändan överförs till fastighets- och anläggningsägaren.
Bakgrund
Utvecklingen av tekniken har spelat en avgörande roll i att driva fram ett mer elektrifierat samhälle. Genom innovation inom områden som batterilagring, förnybara energikällor och elfordon har samhället kunnat minska sitt beroende av fossila bränslen och främja en mer hållbar utveckling inom energiförsörjning. Men med denna utveckling kommer även en rad utmaningar som samhället kommer behöva hantera. Där en av de främsta utmaningarna är att hitta effektiva och hållbara sätt att lagra den energi som produceras för att möta den varierande efterfrågan och produktionen av el.
Idag har energilagring i form av batterilager börjat växa fram alltmer, både storskaligt i form av utomhusanläggningar och även mindre system som kan placeras i våra byggnader.
Läs hela artikeln Bygg & teknik 5/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: