Artikelförfattare: Caroline Bernelisus Cronsioe, Pär Hansson och Robert McNamee, BIV
Föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap (BIV) har genomfört en RoundRobin-studie kring brandprojektering av trähus. Resultaten från studien bearbetas fortfarande men en viktig slutsats kan lyftas redan nu. Samtliga deltagare använder Boverkets typvärde för brandbelastning utan att göra en detaljerad utredning kring stommens bidrag till brandenergin. Detta är anmärkningsvärt då en ingenjörsmässig analys av brandbelastningen skulle påvisa en större mängd tillgänglig brandenergi i en byggnad med trästomme jämfört med en byggnad med betong eller stål i stommen.
Många frågor kring trähusbyggande BIV frågade sina medlemmar och andra inom branschen om vilka utmaningar och frågetecken som finns när det gäller brandskydd och trähusbyggande. Det resulterade i en rapport med 43 utmaningar och obesvarade frågeställningar [1]. En av slutsatserna från sammanställningen är att vi idag inte vet hur Sveriges brandkonsulter dimensionerar brandskyddet i trähus, om alla gör likadant eller om det mer eller mindre varierar. Av den anledningen beslutade BIV att genomföra en så kallad Round Robin-studie där skillnader och likheter i brandskyddsbeskrivningar på två case identifieras.
RoundRobin-studien: upplägg och tidplan
Från mitten av december 2022 till mitten av februari 2023 hade brandkonsultföretagen på sig att genomföra brandprojekteringen av de två case som BIV hade skickat ut. Tio företag valde i slutändan att genomföra projekteringen på ena eller båda casen.
All projektering har gjorts anonymt, det är enbart Nils Johansson och Robert McNamee, vilka inte är knutna till något konsultföretag, som vet vilka företag och personer som har deltagit. Just nu pågår analysen av materialet och förhoppningen är att en rapport ska publiceras under hösten 2023.
Efter det att konsultföretagen hade skickat in sina projekteringar skickades det ut en uppföljningsenkät till deltagarna med bland annat frågor om man upplevde casen som representativa, om uppgiften gjordes som i ett riktigt uppdrag, och kunskapsnivån hos den som utförde projekteringen.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 5/2023.
Dela på: