Artikelförfattare: Caroline Bernelius Cronsioe, Briab, Katja Cedergren, ordförande BIV och Robert McNamee, Rise och LTH
Föreningen för Brandteknisk IngenjörsVetenskap (BIV) har sammanställt sina medlemmars frågor kring trähus och trähusbyggande. Sammanställningen innehåller 43 viktiga frågor från yrkesaktiva i brandkonsultföretag, försäkringsbolag, kommuner (både från stadsbyggnadskontor och räddningstjänster), regioner, universitet samt företag som säljer brandskyddsprodukter.
Under en längre tid har svårigheterna med att skapa ett bra brandskydd kopplat till trähus och trähusbyggande diskuterats. Några återkommande frågeställningar inom branschen har varit kopplade till träets brännbarhet och känsligheten för fel i utförandet. Att det finns ett stort behov av utveckling inom området brandskydd i trähus samt ett behov av stöd i hur brandskyddet ska projekteras och vidmakthållas i en byggnads olika skeden har därför framkommit tydligt. Ett första steg i denna utveckling är då den problemidentifiering som redovisas nedan.
Varför vi bygger med trä
Träbyggandet har en mycket lång historia i Sverige. Användandet av trä är också en viktig komponent i det hållbara samhället. Klimatförändringarna går just nu åt fel håll om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Bygg- och fastighetssektorn stod 2019 för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser [1]. Att minska koldioxidutsläppen inom bygg- och fastighetssektorn har därmed en stor påverkan på Sveriges totala utsläpp och trä som byggmaterial har således åter blivit attraktivt.
Materialneutrala byggregler
Sedan de stora stadsbränderna har olika krav tillkommit för att minska konsekvenserna av bränder. När de nya funktionsbaserade byggreglerna trädde i kraft 1994 öppnades möjligheten för att använda andra lösningar än de som preciserades i reglerna och det blev därmed möjligt att bygga högt i trä om man kunde visa att funktionen uppfylldes. Dock kom inte trähusbyggandet i gång direkt utan det är först på senare år som höga och komplexa trähus har börjat byggas i större omfattning.
Det materialneutrala regelverket innebär att samma förutsättningar i reglerna gäller när konstruktionen utförs i trä som i betong eller stål. På senare år har forskningen och därmed kunskapen om olika brandaspekter kring träbyggnad ökat [2][3] men det finns fortfarande ett antal frågor som är obesvarade eller endast delvis besvarade.
Problemställning
Trä är ett brännbart material och att bygga högt eller på annat sätt komplext, ibland i kombination med exponerade ytskikt och fasader i trä, innebär därför en utmaning ur brandskyddshänseende. Framför allt som det inte har byggts vare sig högt eller komplext tidigare blir frågorna och osäkerheterna större i denna uppbyggnadsfas av branschens kollektiva kunskap. Detta har gjort att det har skapats en osäkerhet kring hur byggreglerna ska tolkas och tillämpas när trä används i allt större utsträckning. Av denna anledning behöver branschen tillsammans ta ett helhetsgrepp och hitta gemensamma lösningar för att minska osäkerheterna och riskerna.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 5/2022.
Dela på: