Artikelförfattare: Anna Sundblad, Advokatfirman Victor, Göteborg
Många av de tvister som uppstår i entreprenader handlar om ersättning för ÄTA-arbeten. Inte sällan rör tvisterna stora belopp och omfattar en mängd olika poster. Tvisterna blir därför både omfattande och kostsamma. För att förebygga tvister och öka möjligheten att få betalt för utförda arbeten är det viktigt att entreprenören har en bra upparbetad rutin för sin hantering av ÄTA-arbeten.
Hantering av ÄTA
Hanteringen av ÄTA-arbeten återfinns i AB04/ABT06 kap 2 och ser i korthet ut på följande sätt. Entreprenören (E) har en rätt och en skyldighet att utföra ÄTA-arbeten som föreskrivs av beställaren (B). E har även en rätt och en skyldighet att utföra ÄTA-arbeten som föranleds av att uppgifter från B visar sig vara oriktiga eller att arbetsområdet avviker från vad som kan förutsättas utifrån en fackmässig bedömning. Om B upptäcker behov av ÄTA-arbete har E en skyldighet att under rätta B1. I avsaknad av beställning eller vid utebliven underrättelse från E, har denne inte rätt till ersättning för ÄTA-arbetet.
Skriftlighet
För många entreprenader gäller, enligt AB04 eller genom föreskrifter i entreprenadhandlingarna, att beställning av och underrättelse om ÄTA-arbeten ska ske skriftligen för att E ska få betalt för arbetet.
Ett undantag är om det skulle vara oskäligt att E inte får betalt. Att få framgång med en sådan argumentation är dock inget E bör förlita sig på. Skriftlighetskravet är huvudregeln och oskälighetsregeln bör ses som ett undantag. Det är naturligtvis en bra idé att tillämpa skriftlighet oavsett om det i entreprenaden finns ett krav på skriftlighet eller inte. Tydlighet minskar risken för tvist och förbättrar läget även när tvist inte kan undvikas.
Samtidigt ska tilläggas att B inte bör förlita sig på att skriftlighetskravet är absolut. Om B under entreprenadens gång beställer ÄTA-arbeten muntligen, kan detta resultera i att B anses ha frångått skriftlighetskravet och avstått från det skydd detta erbjuder.
Bevisning i domstol
Det är i en domstolsprocess E som har den sk bevisbördan för att E har rätt till ytterligare betalning och även beloppets storlek. Det innebär att E ska styrka de omständigheter som ger rätt till ytterligare betalning, både avseende beställningar, underrättelser samt belopp. Hur parternas olika överenskommelser har dokumenterats under entreprenadtiden, det sätt som E dokumenterat ÄTA-hanteringen och dokumentationen av de tillkommande kostnaderna, får därför stor betydelse.
Exempel på tvistefrågor
För att belysa vilken typ av frågor som kan uppstå i en tvist om ÄTA-arbeten kan ges några exempel.
Är beställningen tydlig?
I ett hovrättsfall från 2019 förelåg tvist om betalning för utförda ÄTA-arbeten. B bestred att beställning av ÄTA-arbeten skett. AB04 gällde för entreprenaden.
Av byggmötesprotokollen framgick inte att beställning av ÄTA-arbeten skett. Hovrätten konstaterade att B hade varit på plats och tagit del av dagboksanteckningar där E antecknat ÄTA-arbeten. Anteckningarna i dagboken hade dessutom fortlöpande signerats av B:s företrädare och en dialog hade förts på plats under entreprenaden. Detta var dock inte tillräckligt för att B skulle anses ha beställt ÄTA-arbeten och hovrätten avslog E:s yrkande.
Dokumentera kostnaden
Som antyds ovan måste E, för att få betalt för ÄTA-arbete, även bevisa vilken kostnad arbetet medfört2. Detta kan tex ske genom att den som utför ÄTA-arbetet noga dokumenterar arbetsmoment och tidsåtgång i tidrapporten så att det, när kostnaden ska redovisas, finns ett bra underlag för de timmar som nedlagts.
Enligt AB04 och ABT06 ska utförda ÄTA-arbeten faktureras löpande efter att de utförts. B får på så sätt en uppdatering kring kostnaderna samtidigt som E:s utestående fordringar begränsas. Förhoppningsvis kan en löpande debitering bidra till att det uppdagas relativt tidigt om det råder oenighet kring hanteringen av ÄTA.
Om E ser att kostnaderna för ÄTA blir höga, kan det vara klokt att underrätta B om detta. Tvist mellan parterna kan då förhoppningsvis förebyggas.
Var uppmärksam på särskilda krav
När B vill ha kostnadskontroll över ÄTA-arbeten kan denne i de Administrativa Föreskrifterna (AF) komplettera kraven för hantering av ÄTA. Avsteg från fasta bestämmelser i AB/ABT ställer dock höga krav på tydlighet. I ett rättsfall i en entreprenad där AB04 tillämpades fanns i AF följande formulering:
AFC.23 ÄTA får inte igångsättas utan att skriftlig beställning har erhållits från B. Beställningen ska innehålla uppgifter om pris och tidpunkt för färdigställandet. E är skyldig att för beslut om ÄTA presentera grunderna enligt kontraktshandlingarna för att betrakta arbetet som en ändring eller ett tillägg och åtgärdens pris.
Hovrätten fann att villkoret utgjorde en ändring av AB04 och att ändringen inte uppfyllde kraven på tydlighet vid ändring av fasta bestämmelser. Villkoret kunde därför inte göras gällande mot E och denne tillerkändes ersättning då beställningen följt föreskrifterna i AB04.
Mot bakgrund av rättsfallet, bör B noga tänka över om det är lämpligt att göra avsteg från den hantering av ÄTA som följer av AB/ABT. Om avsteg görs måste B vara noga med att dessa avtalsmässigt hanteras enligt systematiken för ändringar av fasta bestämmelser. I detta fall blev det dyrt för B att kräva en annan hantering än den som följer av AB04.
Även om E visserligen klarade sig i fallet ovan, bör E vara uppmärksam på om B har föreskrivit särskilda bestämmelser för hantering av ÄTA i kontraktshandlingarna. Om så är fallet gör E klokt i att följa dessa.
Hur kan tvister förebyggas?
Till E kan följande råd ges.
• Kontrollera om AF föreskriver särskilda rutiner för ÄTA-hantering och följ dessa.
• Se till att ÄTA-arbeten överlämnas till B i skrift, tex genom ÄTA-blankett.
• Underrätta om ÄTA omgående efter att behovet upptäckts, och innan arbetet påbörjas.
• Dokumentera när ÄTA-blanketten överlämnas – då undviks tvist om att underrättelse har skett i tid.
• Se till att alla ÄTA-arbeten antecknas i byggmötesprotokoll, även sådana som underrättats om tidigare.
Artikeln är publicerad i Bygg & teknik nr 1/2021.
Dela på:





