
Energikraven för byggsektorn skärps ständigt vilket innebär att felmarginalen mellan energiberäkning och verklighet måste bli allt mindre för att säkerställa att kraven uppnås. Slitsade stålreglar är vanligt förekommande i ytterväggar, men förenklade standardiserade metoder för U-värdesberäkningar saknas och dagens standard hänvisar till tidskrävande tredimensionella simuleringar. Den genomförda studien Energiutvärdering av slitsade stålreglar i utfackningsväggar [1] visar på att de förenklade metoder som används idag i vissa fall leder till en relativt stor felmarginal och utreder även möjligheten att ta fram en bättre metod för att beräkna värmeflödet genom slitsade stålregelkonstruktioner.
Då värmeflödet genomslitsade stålregel-konstruktioner utgör ett komplext tredimensionellt problem genomfördes en omfattande numerisk energiutvärdering, se figur 1 som beskriver geometrin och temperaturfördelningen i en vägg med stålreglar. Det övergripande målet med studien var att sammanställa den generella kunskap som finns att tillgå i branschen idag rörande slitsade stålregelytterväggar samt utreda hur U-värdesberäkningar för dessa väggar bör behandlas i framtiden.
Effekter av väggens uppbyggnad
Studien inleddes med en parameterstudie för att bilda en uppfattning om vilka parametrar som påverkar väggens värmeflöde och i hur stor grad. Detta genom att variera en parameter åt gången för att bestämma dess inverkan oberoende av övriga parametrar. Re-sultatet visade på att slitsens geometri, som bestäms av tillverkningsmetoden, var av stor betydelse för värmeflödet vilket bortsetts ifrån i tidigare studier. Den tillverkningsmetod som innebär en avlägsning av stål, stansning, gav i snitt 6 procent lägre värmeflöde än den metod där stålmängden inte förändrades, skärning.
Artikelförfattare
Katharina Rud-Olsson, Skanska Hus Syd
Maria Thörnqvist, Energiingenjör, Skanska Teknik
Petter Wallentén, Lektor Byggnadsfysik, LTH
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 5/18
Dela på:





