Artikelförfattare, Liane Thuvander, Chalmers, Daniela Maiullari, Chalmers/TU Delft, The Netherlands, Claudio Nägeli, Sinom, Holger Wallbaum, Chalmers och Andreas Rudenå, Paramountric
Hur kommer klimatförändringar och stigande temperaturer att påverka byggnaders energiprestanda? Vilka effekter ger olika renoveringsåtgärder och hur kan dessa kommuniceras till beslutsfattare för att uppnå mål om klimatneutralitet?
Städer spelar en viktig roll i klimat- och energiomställningsprocesser. De är engagerade i att utveckla övergripande planer för att implementera effektiva energistrategier för att minska utsläppen av växthusgaser, öka energiproduktionen från förnybara källor och öka energieffektiviteten. Flera städer i Sverige är med i satsningen Klimatneutrala städer 2030 och har skrivit på Klimatkontraktet, bland annat Göteborg. För att uppnå mål behövs det robusta strategier som i sin tur kräver analyser och instrument för att kunna stödja beslutsfattandet. Befintliga byggnader är en av de viktiga strukturerna att hantera.
I det nyligen avslutade forskningsprojektet ”Digital tvilling för modellering av framtida energibehov i Göteborgs byggnadsbestånd: Ett verktyg för ökad samverkan mellan intressenter, effektivitet och samordning av energifrågor” har vi utvecklat och testat en online visare (viewer) för att utforska olika energiscenarier med fokus på Göteborg.
Modellering av byggnadsbestånd kombineras med en visuell kommunikationsplattform för ett effektivare beslutsfattande. Vi använder digital tvillingteknik för att skapa en virtuell kopia av staden, inklusive 3d-modeller av byggnader och relaterade data som byggnadens ålder, energikälla och användning. Dessa ger sedan underlag för implementering av olika scenarier. Viewern kallas för DTE Viewer (DTE = Digital Tvilling för Energi).
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 2/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: