
Figur 1: Ackumulerat antal studier som undersöker mervärden i gröna och/eller energieffektiva byggnader.
Inom kort ska alla byggnader som uppförs inom EU vara nära-noll-energibyggnader. Det kräver förändring av den rådande byggnads-marknadens strukturer. CRAVEzero fokuserar på beprövade och nya metoder för att minska kostnaderna för nära-nollenergibyggnader i alla livscykelstadier genom att identifiera och eliminera de extra kostnaderna som är relaterade till processer, teknik och byggnadsdrift.
De två begreppen ”Kostnadsoptimalt” och ”nära-nollenergihus” initierades genom EU:s direktiv om energiprestanda för byggnader, som infördes 2002, omarbetades 2010 och ändrades 2018. Dessa kommer att vara de viktigaste drivkrafterna inom byggsektorn under de närmaste åren eftersom alla nya byggnader i EU från år 2021 och framåt förväntas bli nära-nollenergihus (nZEB). Uppförda nära-nollenergihus och netto-nollenergi-hus har tydligt visat att detta är möjligt med hjälp av befintlig teknik och praxis. Samtidigt håller de flesta experter med om att en storskalig förändring mot nära-nollenergibyggnader kräver betydande anpassningar av den rådande byggnadsmarknadens strukturer. Kostnads-effektiv integration av effektiva lösningssätt och förnybara energisystem, i en form som passar med utveckling, tillverkning och byggbranschprocesser, liksom med planering, design och upphandling, är de stora utmaningarna.
Sedan 2017 har ett forskningsprojekt pågått, CRAVEzero, som fokuserar på beprövade och nya metoder för att minska kostnaderna för nära-nollenergibyggnader i alla livscykelstadier. Huvudmålet är att identifiera och eliminera de extra kostnaderna som är relaterade till processer, teknik, byggnadsdrift och att främja innovativa affärsmodeller med hänsyn till kostnadseffektiviteten för alla intressenter. Resultat från projektet i form av olika verktyg visas genom ”CRAVEzero pinboard” (www.pinboard.cravezero.eu) som är ett strukturerat ramverk som stödjer intressenter att skapa kostnadseffektiva nära-nollenergibyggander. I denna artikel ges först mer information från ett delprojekt inom CRAVEzero som fokuserat på mervärden i gröna byggnader. Därefter beskrivs två av verktygen som är tillgängliga via CRAVEzero pin-board; ”nZEB Revenue Stream” och ” Interactive Case Study Dashboard” mer utförligt.
Gröna mervärden
Nära-nollenergihus kan ofta också betraktas som ”gröna byggnader”. Med gröna byggnader avses här byggnader som har en högre ambitionsnivå jämfört med gällande regler och normer avseende energiprestanda, inomhusklimat och miljöpåverkan. I samband med utformning och uppförande av gröna byggnader utvärderas ofta kostnadsbesparingar relaterat till energianvändning. Det finns dock ytterligare mervärden som kan vara relevanta att ta hänsyn till. Dessa mervärden kan exempelvis vara relaterat till ett bättre inomhusklimat som i sin tur kan ge lägre sjukfrånvaro och högre produktivitet. Att ta hänsyn till dessa kan vara komplext, bland annat på grund av att forskning inom detta område saknas. Det finns forskningsresultat, men mer forskning behövs. Viss forskning finns dock som kan användas som underlag (Se CRAVEzero rapport D6.4 för mer information) och mer och mer forskning utförs inom området, se figur 1.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/20.
Artikelförfattare
Björn Berggren, Skanska Sverige AB






