
Boverkets PBL Kunskapsbanken.
Artikelförfattare: Lillemor Frenkel, Directa och Viveka Zetterberg, Boverket
Boverket har under de senaste tre åren tagit fram ett stort antal nya webbutbildningar, seminarier, vägledningar och nätverksaktiviteter som branschen kan ha stor nytta av. Nu behöver vi hitta vägar att nå ut till den breda och fragmenterade samhällsbyggnadsbranschen och berätta om allt som finns.
Boverket har ända sedan 2014 gjort flera satsningar kring kompetensutveckling inom PBL. Det nuvarande regeringsuppdraget, PBL kompetens startade 2017. En viktig del av uppdraget är att man uttryckligen riktar sig även till andra aktörer än offentliga och att man aktivt vill göra kunskapen tillgänglig för alla som arbetar i samhällsbyggnadssektorn. Genom insatser som både ökar förståelsen för regelverken och aktörernas olika roller kan processen bli smidigare, kostnaderna lägre och generera ökade resurser till bostadsbyggandet. Arbetet med PBL kompetens pågår inom tre olika delområden som kan sammanfattas i de tre begreppen Kompetens, Kunskap och Kontakt. Det mesta finns samlat på PBL Kunskapsbanken som du hittar på Boverkets webbplats.
Kompetens – utbildningar
På PBL Kunskapsbanken www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/pbl-akademin/ finns en mängd olika webbutbildningar med syfte att utbilda och kompetensutveckla yrkesverksamma inom PBL. Här har man tagit fram flera kurser för personer som är nya på jobbet som främst är riktade till kommunala handläggare. För branschen finns både övergripande utbildningar om PBL-systemet och om byggregler och mer avgränsade som exempelvis webbutbildningar om brandskydd, konstruktionsregler, klimatanpassning i planeringen och om ändring och ombyggnad. Därutöver finns en mängd olika webb-seminarier som tar upp aktuella frågor. Du kan också hitta podcast och kortare filmer, det är bara att gå in och botanisera.
Kunskap – vägledningar
Kunskapsbanken är Boverkets digitala handbok för PBL som består av cirka 2000 webbsidor där man kan söka aktuella och kvalitetssäkrade vägledningar, regler, rättsfall om bland annat region-, översikts- och detaljplanering, lov- och byggprocessen samt Boverkets byggregler. Under 2019 samlades all information om PBL, även utbildningar och seminarier under begreppet PBL kunskapsbanken.
Vi ser att besöken här har ökat stadigt, under 2019 hade Kunskapsbanken nästan 1,5 miljoner besök jämfört med cirka en miljon 2018. Vi hoppas att allt fler kan söka sig hit och få aktuell information samt Boverkets syn på tolkning i olika frågor. Det är ett ramverk att luta sig mot. Glädjande är att vi märker att allt fler användare från den privata samhällsbyggnadssektorn hittar till PBL kunskapsbanken. Ju mer olika aktörer utgår från samma aktuella regler, vägledning och utbildning, desto bättre förutsättningar för en effektivare plan- och genomförandeprocess.
Kontakt – stärka PBL-nätverk
En rad utredningar visar på att det inte är lagstiftning och regler i sig som hindrar processer och stoppar upp, utan det är tillämpningen och bristen på samverkan och förståelse för olika aktörers synsätt som ställer till det. Boverkets PBL kompetens har därför genomfört och vidareutvecklat en rad kunskaps- och dialogseminarier för olika aktörer inom samhällsbyggnadsprocessen på temat Att samverka i bostadsprojekt.
Här möts både tjänstemän och politiker från kommuner, länsstyrelser, regioner och representanter från byggbransch och fastighetsägare. Seminarierna har en extern dialogledare som faciliterar mötet och kunskapsdelarna leds av experter från Boverket, SKR och KTH. Syftet är att belysa och diskutera hur styrande regelverk och avtal sätter ramarna för byggandet. Men kanske framförallt att mötas och därmed skapa en större förståelse och kunskap om varandras roller.
Andra nätverksmöten har handlat om knäckfrågor i bygglovs- och byggprocess. Här har också de olika aktörerna mötts tillsammans med Boverkets experter inom inom bygglov och byggregler. Frågor som behandlats är bland annat ansvar och roller, kontrollansvariga och kontrollplaner samt regelverk för buller, brandskydd, energi, tillgänglighet, bostadsutformning och inomhusmiljö.
Röster om PBL kompetens ur byggherreperspektiv
Carl-Magnus Larsson driver sedan ettpar år eget konsult- och utvecklingsbolag inom bygg- och fastighetsbranschen i Linköping, innan dess ansvarade han för flera stora bostadsprojekt inom Peab. Carl-Magnus har representerat byggbranschen på olika dialog- och kunskapsseminarier i PBL kompetens regi.
– Jag uppskattar verkligen Boverkets vilja och ambition att stärka nätverk och samverkan mellan stat, kommun och byggbransch. Om vi tidigt kan skapa en tydligare gemensam målbild och samverkan i bostadsprojekt förenklar det för alla parter. Ju mer kunskap och förståelse vi har om PBL och våra olika roller i plan- och genomförandeprocessen, ju enklare kan vi undvika överraskningar och förseningar. Då sparar vi både tid och pengar, menar Carl-Magnus Larsson.
– Jag tror också att kunskapen om vad som finns att hämta på Boverket är relativt låg inom branschen. Teknikkonsulter specialiserar sig ofta i delar av plan- och byggprocessen. Det kan handla om allt ifrån konstruktion, projektering, utredningar, energiberäkningar och mycket mer. Många olika konsultinsatser behövs för att komma fram till färdig produkt och det kan vara knepigt för en enskild konsult att se helheten och förstå hur de olika processer är beroende av varandra. Jag tror att vi alla som är inblandade har mycket att vinna på att förstå mer av helheten i ett bostadsprojekt, att få en större förståelse och insikt kring varandras olika roller och uppgifter. Vi vill ju alla arbeta för samma sak – att skapa goda framtida boenden, säger Carl Magnus Larsson.
Klas Ljungberg, affärsområdesansvarig i Magnolia Bostad AB har deltagit i kunskaps- och dialogseminarier med alla aktörer både i Umeå och Helsingborg.
– Den grund ni lägger som föreläsare är viktig för att vi som är marknaden ska få ökad insyn i PBL och bättre förstå kommunens och länsstyrelsens olika roller. Det är svåra frågor att hantera. Exempelvis att kommunen har så brett ansvar och att jag som byggherre måste förstå vem jag pratar med och hålla isär vilka olika roller/mandat det finns inom kommunen när jag pratar med bygglov, mark/exploatering eller plan. Alla har de olika roller i processen. En knepighet är att det är så långa processer, vi har bytt planarkitekter flera gånger i vissa projekt. Trots PM så ändras förutsättningarna och tolkningarna när nya personer kommer in. Den viktigaste framgångsfaktorn som jag hör är att vi alla vill samma sak. Ett sådant här seminarium är ett bra exempel på hur vi kan öka dialogen mellan oss. Ett genuint intresse för dessa frågor måste också finnas, det är svårt men så kul att arbeta med, konstaterar Klas Ljungberg.
PBL kunskapsbanken ur utbildarens perspektiv
– Vi använder oss regelbundet av Boverkets webbutbildningar och material på PBL kunskapsbanken i vår yrkesutbildning för lovhandläggare. Vi vill verkligen att våra studerande ska utveckla en god förmåga att självständigt söka information och hålla sig uppdaterade inom deras kommande yrkesområde”
Det säger Ylva Hartwig Nilsson som är ansvarig utbildningsledare för en tvååring nätbaserad yrkeshögskoleutbildning för lovhandläggare på Yrkesakademin. Utbildningen har runt 130 studerande och sker både genom interaktiva seminarier via zoom och fysiska träffar.
– Det är viktigt att våra elever lär sig att självständigt söka aktuell kunskap när de kommer ut i olika kommuner. Där är Boverket den bästa källan som vi använder i våra utbildningar. Det finns så mycket på PBL Kunskapsbanken som vi använder, exempelvis för att förstå skillnaden mellan utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Vi använder också buller och bygglov, och PBL för förtroendevalda ger bra en överblick.
– Jag brukar säga till mina elever att de måste ha respekt för hur komplex planerings- och lovprocessen är. Och att de måste veta så pass mycket om helheten och de andra delarna i processen för att kunna ha en dialog med dem som kan mer än de själva. Våra elever tycker att Boverkets webbutbildningar är bra och pedagogiska men för att de ska kunna ta till sig kunskapen måste de få diskutera, dra slutsatser och tänka vidare. Och det gör vi tillsammans i våra interaktiva seminarier. Då går det in, konstaterar Ylva Hartwig Nilsson.
Faktaruta
Tips om webbseminarier:
• Fukt i byggnader
• PBL-nyheter och regeländringar
• Arkitektur och gestaltad livsmiljö
• Nya regler för energiprestanda och energideklarationer
• Att göra miljöbedömningar i öp och dp
Tips om webbutbildningar:
• Introduktion till byggreglerna i PBL, PBF och BFS
• Ny på jobbet som lovhandläggare
• Brandskydd i PBL
• EKS. Boverkets konstruktionsregler
• PBLK introduction course in English
Läs mer:
www.boverket.se – PBL kunskapsbanken
Artikeln är publicerad i Bygg & teknik nr 2/20
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





