
Det finns basinformation som finns som webbutbildning i riskavsnittet för att snabbt kunna lyfta nivån på dialogen med personer som inte har fukt som sin specialitet.
Artikelförfattare: Peter Brander, Sakansvarig för fuktfrågor och termisk komfort på Boverket.
Boverket har under åren 2018 – 2021 haft ett uppdrag för att förstärka arbetet för en god inomhusmiljö i byggnader. Arbetet har bland annat resulterat i en kunskapsplattform för att minska antalet fel brister och skador i byggandet. Fuktrisker i låglutande tak är ett av flera områden med stödmaterial för att bidra till en bättre dialog kring fuktrisker.
Boverket har återkommande fått i uppdrag att utreda den tekniska statusen i det svenska byggnadsbeståndet, ofta genom relativt omfattande tekniska undersökningar i fält. Den senaste stora, Byggnaders inomhusmiljö och tekniska status, BETSI, avrapporterades år 2009. Historiskt har fuktskador ofta lyfts fram som en stor del av byggnaders utmaningar. År 2017 var det dags för en ny undersökning. Kartläggning av fel, brister och skador inom byggsektorn (Boverket, 2018) var ett mindre uppdrag som genomfördes primärt genom dialoger med olika aktörer där branschen själv fick beskriva sina utmaningar. Bilden av omfattande fuktutmaningar finns kvar. Det framkom även att andra nordiska länder har liknande problem. Dialogformatet gav mer än kunskap om tekniskt utfall i byggnader. Det gav också en djupare branschförståelse för varför problemen finns och vad man kan göra åt dem. Flera verktyg har därför tagits fram tillsammans med sektorn de senaste åren för att stödja de arbetssätt som kan hjälpa till att minska risker. Dialogstöd för bättre fuktriskhantering i byggdelar är ett av verktygen. Arbetet presenteras i sin helhet på Boverkets webbplats under temat förebygg fel brister och skador.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 2/2022.
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





