Så är vi framme vid det sista numret av Bygg & teknik under 2018. Det har varit ett spännande år med många ovanliga händelser som har ställt saker på ända. Vad kan vi se fram emot under 2019? Blir det ordning och reda igen, eller kommer vi få nya överraskningar att hantera?
I ledaren nr 6/2018 skrev jag ungefär ”Men när ni läser det här så vet ni hur det gick i valet.” Och det var väl en sanning med modifikation. Det ser ut som
att när ni läser den här ledaren i nr 8 så vet vi fortfarande inte vem som är statsminister, eller övriga ministrar! Förhoppningsvis får vi en bostadsminister
som ger riktlinjer för hur bostadsbyggandet ska bli mer hållbart, men låta byggbranschen själva se till att de uppfylls. Vem är utrikesminister och den som får hantera en president som tycker att Kalifornierna får skylla sig själva om de inte kan sköta sitt klimat bättre än att det börja brinna? Vi kanske får en ”omvärldsminister” som ser till att Sverige fortsätter i riktning mot en allt mer öppen värld, och inte tror att vi får det bättre om vi sluter oss mot omvärlden.
Vi kanske får en miljöminister som vet att Sverige och svenskarna är en liten,
men viktig, del av en gemensam planet.
”Blir det ordning och reda igen,
eller kommer vi få nya överraskningar
att hantera?”
Hur kommer bostadsbyggandet att utvecklas? Det har visats tendenser att bostadsrättsbyggandet har fått växa mot lite för höga kostnader, och därmed för höga priser, och viker nedåt. Jag hoppas att det leder till att kreativa lösningar för hyresrättsbyggandet växer fram. Det bör finnas en inneboende kunskap bland arkitekter, konstruktörer och byggentreprenörer som kan bygga bra och fina
bostadshus till rimliga byggkostnader. Och att det samtidigt leder till ett hållbart byggande där man inte bara ser på det miljömässigt mest trendiga byggmaterialet. Att man har ett bredare och längre perspektiv när man projekterar, planerar och bygger ett hållbart byggande.
Hur kommer infrastrukturen med vägar, järnväg med mera att utvecklas? Ska vi fortsätta ”lappa och laga” eller får byggbranschen möjligheter och resurser att utnyttja den teknik och kunskap som finns för att bygga hållbart även inom infrastrukturen?
Under 2019 kommer vi i varje fall att ha åtta nya intressanta nummer av Bygg & teknik. Den 111:e årgången av kunskapsspridning om byggteknik. Det är alltså ett jubileum för tidningen nästa år. Det kommer vi att fira genom att fortsätta samla in kunniga skribenter till intressanta och viktiga artiklar. Vi kommer ha flera uppskattade temanummer, men även några nya spännande teman – Hållbart byggande, Byggnadsteknisk infrastruktur och Träbyggnad. Vi på redaktionen ser fram att fortsätta leverera kunskap till våra läsare, som vi gärna ser blir ännu flera!
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se