Att bygga med homogena trästockar eller massiva träplank har lång tradition i Norden. De senaste 100 åren har dock denna typ av byggmaterial fört en tynade tillvaro, men nu ökar efterfrågan på hus med massiva träkonstruktioner. Fukt verkar då vara det sista frågetecknet för korslimmat trä, så kallat KL-trä. I denna artikel beskrivs ett antal större projekt med KL-trä som uppförts utan väderskydd under de senaste fem åren.
Förbud mot trähus
Trä i form av massiva plank eller homogena stockar har under de senaste 150 åren varit ovanliga som bärande element vid nyproduktion av större byggnader. Orsaken till detta var allvarliga bränder som ödelade många hus och städer. Byggreglerna stramades åt i slutet på 1800-talet och det var i det närmaste omöjligt att bygga höga hus i trä där det skulle vistas människor. Landshövdingehus i till exempel Göteborg var ett sätt att gå runt detta förbud genom att bygga med sten i bottenvåningen och sedan två våningar trä uppe på det. Men även detta förbjöds efter andra världskriget då man var rädd för bränder även i denna typ av byggnader eftersom världen precis upplevt hur bombningar eldhärjade städer i Europa.
Trevande början
När regelverket ändrades mot funktionskrav 1994 byggdes i bland annat Växjö och Linköping några av de första större husen med trä som bärande stommaterial där man lärde sig mycket om att hantera ljud och brandfrågor. Men trots utredningar, rapporter och erfarenhetsåterföring från dessa projekt blev det få efterföljare. Det är egentligen bara Växjö kommun som från 2005 förvaltat erfarenheterna och vågat gå ut i offentliga upphandlingar och direktiv vid exploatering av kommunal mark att en viss andel av byggnaderna ska uppföras med trä som bärande stommaterial. I övrigt har det varit enstaka visionärer som fått gehör och tillsammans med andra skapat förutsättningar för att aktivt lyfta fram trä som ett bärande element i en byggnad. Det handlar då om beställare som verkligen velat ha en stomme av trä och sett andra fördelar med det gentemot stål eller betong. För småhusen upp till två våningar dominerar redan trä som stommaterial med en marknadsandel på 80 – 90 procent, medan den för högre hus med trästomme har varit mycket blygsam.
Projekt de senaste fem åren
Under de senaste fem åren har KDC AB medverkat i ett antal större projekt med KL-trä och limträ med totalt över 100000 kvadratmeter träyta som blivit utsatt för minst tre månaders regn. Nu under 2021 färdigställs även ett nytt kontor för ICA i Brunna av MVB Öst AB, det spektakulära Sara Kulturhus i Skellefteå av Hent A/S, ett kontorshus i Ebbepark av Åhlin & Ekeroth Byggnads AB samt Hagastaden Cederhusen Kv Humboldt och Bologna av Veidekke Entreprenad AB. När man ser glädjen hos yrkesarbetarna som jobbar med massiva träkonstruktioner blir man varm inombords. Det är tyst, fritt från betongdam och en snabb byggprocess. Vi ser även att trä är fascinerande och erbjuder oväntade möjligheter till utveckling av både personlig och samhällelig art.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 4/21.
Artikelförfattare: Per Karnehed, Karnehed Design & Construction AB
Dela på:





