Artikelförfattare: Fabian Ardin, Anders Johansson och Johan Lindbom, Boverket
Om bara något år är möjligheternas byggregler här. Det innebär att dagens samlade byggregelverk från Boverket kommer att ersättas av enskilda författningar för respektive egenskapskrav i plan- och bygglagen (PBL). De nya reglerna planeras träda i kraft under 2024. Förändringarna kommer att innebära större flexibilitet och möjligheter men också ett större ansvar för byggherrarna och de som projekterar deras brandskydd att beakta byggnadens brandskydd som helhet. Samtidigt kommer samhällets minimikrav att finnas kvar för att säkerställa en grundtrygghet för medborgarna. Sammantaget en stor förändring och utmaning för alla inom byggbranschen.
Boverkets byggregler BBR sjösattes 1994, vilket innebär att de kommer att få en livslängd på trettio år, något som är rekord i sammanhanget. Deras föregångare NR dansade i blott fem år och klassikern SBN fanns i drygt tjugo. Vi hoppas att receptet på framgång har stavats funktionskrav och fortsätter på den linjen nu när 94:an ska i himlen in.
Att BBR levt i trettio år är dock en sanning med modifikation. De ursprungliga reglerna genomgick 2012 en totalrenovering, eller ombyggnad (påtaglig förnyelse), som vi PBL-nördar säger. Fokus låg då på att reglerna skulle vara verifierbara, det vill säga innehålla mät- och kontrollerbara prestationskrav för att säkerställa en lämplig säkerhetsnivå. Detta har varit en ledstjärna även i arbetet med de nya reglerna. För att kunna uppnå det har föreskrifterna i de utkast som hittills tagits fram utgått från övergripande funktionskrav som sedan kompletteras med nivåsättande preciserade krav. En modell som vi tagit inspiration ifrån de australiensiska byggreglerna.
De övergripande funktionskraven ska alltid uppfyllas. Verifiering av att så sker kan göras antingen genom att tillämpa de preciserade kraven eller genom att tillämpa så kallad analytisk dimensionering. Något motsvarande regelverk eller allmänt råd som BBRAD som stöd för att verifiera att kraven uppfylls kommer Boverket inte att ta fram, utan tanken bakom möjligheternas byggregler är att branschen ska ta ett större ansvar för verifiering av att myndighetskraven uppfylls genom att utveckla branschgemensamma standarder och riktlinjer. Dessa kan sedan tillämpas i stället för den stora mängd allmänna råd och hänvisningar till standarder som finns i dagens regler, eftersom dessa av många uppfattats som allt för styrande och hämmande för utveckling och innovation.
Huvudsyftet med de nya reglerna är med andra ord ett modernt regelverk som inte hämmar utveckling och innovation samtidigt som det finns en verifierbar säkerhetsnivå som säkerställer medborgarnas trygghet vid uppförande och ändring av byggnader.
Kräver helhetsansvar av byggherren
Att enbart följa byggreglerna innebär, likt tidigare, inte att byggnader automatiskt kommer att få ett särskilt bra brandskydd. Kraven som ställs utifrån PBL är främst inriktade på att säkerställa människors hälsa och säkerhet och fler brandskyddsåtgärder kan behöva vidtas exempelvis för att få bra egendomsskydd i en industribyggnad. Andra viktiga brandskyddsaspekter är möjligheten till fortsatt kontinuitet i verksamheten, upprätthålla samhällsviktiga funktioner, skapa förutsättningar för ett effektivt underhåll över tid med mera. Det gäller därför för byggherren att komplettera samhällets minimikrav med egna verksamhetskrav för att få ett brandskydd som är lämpligt för sin verksamhet och minimera risker och kostnader under byggnadens livslängd. Samma synsätt behöver därför även prägla den som arbetar med brandskyddsprojektering. Hur skapar jag ett effektivt och hållbart brandskydd för kundens bästa samtidigt som det uppfyller samhällets minimikrav?
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 5/2022.
Dela på: