Artikelförfattare: Anders Kullingsjö, Johannes Tornborg och Torbjörn Edstam, Skanska Sverige AB / Skanska Teknik
Denna artikel behandlar nyttjande/tillgodoräknande av 3-dimensionella (3D) effekter vid temporär schakt i lös lera. Artikeln sammanfattar och hänvisar till tre SBUF-rapporter där författarna beskriver sunda konceptuella modeller för tillgodoräknande av 3D-effekter i samband med enstaka lokala schakter respektive etappvis schakt och återfyllning. Målet är optimerat (och konceptuellt/jordmekaniskt väl genomtänkt) utnyttjande av jordlagrens mothållande (gavel)krafter enskilt (vid frischakt) eller inom och i samverkan med geokonstruktioner (så som stödkonstruktioner).
Inledning
Geotekniker som har samarbetat med kreativa och duktiga entreprenörer har säkerligen stött på nedanstående frågor eller påståenden:
• För den här schakten klarar vi oss väl med 3D-effekter och släntschakt?
• Om vi utför schakten etappvis klarar vi oss väl med enbart en konsolspont?
• Vi kan väl använda längre schaktetapper?
• Vi kan väl använda en lägre mothållande tryckbank som har en mindre utbredning i plan?
• Lokalt djupare schakter för plintar och voter behöver väl inte beaktas?
Dessa påståenden grundas oftast inte i okunskap utan snarare i att entreprenören vill försäkra sig om att den ansvarige geokonstruktören verkligen har fog för angivna schaktföreskrifter. För att kunna ta ansvar för geokonstruktionen samt tillgodoräkna sig nyttan av eventuella 3D-effekter vid schaktarbeten krävs dock god förståelse för hur slänter och sponter fungerar samt jordmekaniskt väl genomtänkta modeller för verifiering avseende erforderlig säkerhet och omgivningspåverkan (brott- och bruksgränstillstånd).
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 1/2022
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: