Så är man tillbaka på jobbet efter en härlig och fin sommar, som dock ännu inte är slut. Det har varit ett fantastiskt bra sommarväder, i varje fall här i Stockholmsområdet. Solen har visat sig nästan alla dagar och regnet har inte tvingat oss att hålla oss inomhus utan det har blivit ett morgondopp varje dag sedan i början av juni. En och annan störtskur har väl plötsligt dykt upp, men den har snart dragit vidare. Den fina sommaren ser ut att fortsätta in i augusti och kanske långt in på sensommaren i september.
Men alla, såväl i Sverige, ute i Europa eller i västra Nordamerika och Kina, har inte haft lika bra väder i sommar. Det har varit värmerekord, bränder i stora områden, översvämningar på många håll. Det är väl egentligen inget ovanligt på många ställen, men den här sommaren har extremvädret slagit till hårt i länder som ligger allt närmare oss här i det ”säkra och lugna” Sverige. De kraftiga regnen som på kort tid fyllde tidigare lugna sidofloder i Tyskland och Belgien och ställde till enorma skador på byggnader och infrastrukturen, är tyvärr något vi måste lära oss leva med även i vår lugna del av världen.
Det bör innebära att vi börjar ta klimatändringarna på allvar och inser att vi måste ta tag i utmaningarna att anpassa vårt samhälle att kunna ta hand om de utmaningar som extremvädret ställer till med. Vi måste ta tag i de förändringar som måste till för att bromsa de klimatförändringar som är resultaten av extremvädren.
” …FN:s klimatrapport
som kom i veckan”
FN:s klimatrapport som kom i veckan var nog en väckarklocka för många, som vet att klimatförändringarna är på allvar och inget man ska skoja bort, men som inte riktigt trodde att den redan stod i farstun och är på väg att kliva in i våra vardagsrum!
Industrin och byggindustrin är på gång här i Sverige, och åtminstone i Europa och delar av Nordamerika på samma sätt. I Boden och Gällivare kommer det bara om några år att tillverkas fossilfritt stål som kommer att börja användas av byggbranschen för ett klimatanpassat byggande. I det här numret av Bygg & teknik kan vi i flera artiklar läsa om vilka möjligheter trä har till ett klimatanpassat byggande. I det tredje ”stora” byggmaterialet så pågår det stora insatser i industrin för att klimatanpassa byggandet. Men här kom det skrämselhicka för betongindustrin, byggbranschen och flera andra branscher när Cementa inte fick tillstånd att bryta kalk i Slite efter sista september. Nu gick Regeringen in och såg till att det inte skulle bli tvärstopp med cement till alla Sveriges byggprojekt. Men det var bara en tillfällig hjälp för industrin att fortsätta ta rejäla tag i klimatanpassningen av den fortsatta utvecklingen av landet Sverige och hela jorden. Vi måste fortsätta klimatanpassa byggandet genom att se till att alla byggmaterial är så miljövänliga som möjligt. Vi kommer även framöver behöva alla byggmaterial för att skapa en framtid där extremvädren tagit över helt och skapat en jord vi inte kan fortsätta leva på.
Lars Hamrebjörk
lars@byggteknikforlaget.se
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på:





