Artikelförattare: Gustav Vågfelt, Efterklang
Efterklang genomförde nyligen en ljud- och vibrationsutredning i en livsmedelsbutik i Mellerud där två tunga kylkompressorer orsakade störande ljud i personalens pausrum. Denna artikel sammanfattar Efterklangs uppdrag att minska ljudnivåerna i pausrummet genom mätningar, dimensionering och installation av vibrationsisolatorer. Efter åtgärder visade uppföljande ljudmätningar på betydande förbättringar. Ljudnivåerna i pausrummet möter nu tidigare uppställda krav.
En ljud- och vibrationsutredning ämnad att reducera stomljudsspridning från kylmaskiner
Maskiner med roterande komponenter genererar dynamiska krafter (vibrationer) som påverkar den bärande konstruktionen. Om dessa maskiner placeras på ett dynamiskt vekt fundament i kombination med
otillräcklig vibrationsisolering, kan krafterna orsaka omfattande spridning av vibrationer och stomljud genom byggnadens konstruktion. Ljud kan därefter stråla ut och skapa störningar i närliggande rum.
För en god vibrationsisolering av maskiner är ideala förhållanden ett tungt och styvt fundament (se Figur 1) tillsammans med isolatorer med låg uppställningsfrekvens (uppställningsfrekvens – den frekvens vid vilken isolatorerna naturligt vill svänga vid under en viss belastning). Med andra ord eftersträvas ett tungt och styvt fundament som kan ”hålla emot” vibrationerna, och att den vibrerande maskinen står elastiskt uppställt ovanpå fundamentet. Då blir spridningen av vibrationsenergi ner i underlaget minimal. En annan bra utgångspunkt är att placera tung vibrerande utrustning så långt ifrån ljud- och vibrationskänsliga utrymmen som möjligt, med fördel på markplan i en separat byggnad.
I verkligheten förekommer det att maskinuppställningen i någon aspekt är ickeideal. Detta ställer höga krav på byggnadskonstruktion och maskinernas vibrationsisolering. Det är dock möjligt att reducera störningar trots att ideala förutsättningar ej uppfylls. Så var fallet med Efterklangs ljud- och vibrationsutredning i Mellerud.
Initial ljudmätning:
Projektet startade med en initial ljudmätning i aktuellt pausrum och maskinrum (maskinrummet är placerat direkt ovanför pausrummet). Efter analys av mätresultat kunde det fastställas att ljudkrav enligt SS 25268 gällande A- och C-vägd ekvivalent ljudnivå, överskreds med 3dBA respektive 12dBC. Överskridandet av C-krav med 12dBC antydde att det var ett lågfrekvent ljudproblem. Efter att överskridande av ljudnivåer fastställts blev nästa hållpunkt att ta reda på vilken källa som orsakade bullret och hur det spreds i byggnaden – var det luftburet direktljud och/eller stomljud?
Genom att subtrahera uppmätt ljudnivå i maskinrum med ljudnivå i pausrum kunde en ljudnivåskillnad räknas fram. Denna kurva (ljudnivåskillnad per frekvens) jämfördes med beräknad ljudisolering som kan förväntas av byggnadskonstruktionen om ljudöverföringen enbart hade skett via luftburet ljud. Slutsatsen blev att den faktiskt uppmätta ljudnivåskillnaden var avsevärt lägre än den förväntade, särskilt vid låga frekvenser (se Figur 2). Detta innebär att ljudöverföring sker i huvudsak via byggnadsstommen, i form av så kallat stomljud (vibrationer/ljud som fortplantas genom byggnadens stomme och sedan strålar ut via till exempel väggytor i ett annat rum). I detta skede kunde det därmed konstateras att ljudkrav överskreds och att detta till stor del berodde på stomljudsöverföring mellan utrymmena.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 3/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: