Vad innebär ”hållbart byggande” egentligen? Det är ett viktigt ämne och något som byggbranschen idag fokuserar mycket på. Miljöaspekten ligger högt på agendan för många verksamheter idag och fokus ligger på ett hållbart samhälle. Vad vi än ska tillverka eller använda så är det viktigt att titta hur vi använder jordens resurser på ett aktsamt sätt. Vi måste ha ett hållbart tänkande i alla verksamheter. Att se till att det vi bygger för framtiden innebär en hållbar värld för morgondagens generationer.
I alla kontorsprojekt, i alla infrastrukturprojekt och inte minst i alla nya bostadsprojekt runt om i landet är ett hållbart byggande det som allra först lyfts fram på agendan och i projektbeskrivningen. Alla byggbolag marknadsför sig som den miljövänliga byggaren och fokuserar på ett hållbart byggande. Alla kommuner tävlar om att vara mest miljövänlig och visar stolt upp att man satsar på ett hållbart byggande i det kommande bostadsområdet.
Men vad innebär egentligen ett hållbart byggande? Uttrycket har idag fått ett lite förenklat innehåll i många fall. Man tittar nästan bara vilket materialval man ska ha i nästa bostadsprojekt och mest på miljöaspekten vid tillverkningen av byggmaterialet. Det blir ett fokus bara på själva byggskedet i projektet, och att man där har ett miljötänk.
”Det är viktigt att vi har ett längre
perspektiv då vi tittar på ett hållbart byggande!”
Men ett hållbart byggande ska väl inte bara titta på vad som gäller idag, utan även titta framåt? Byggnaden ska användas och vara funktionellt för många generationer och stå i 40-50 år, kanske ännu mer. Ett hållbart byggande måste titta på om de materialval och byggsätt man använder, innebär att byggnaden verkligen håller under den tid det är tänkt att den ska användas. Har man valt rätt material på rätt plats i byggnaden, där den tål det väder och vind det utsätts för? Eller måste man byta ut delar av byggnaden efter bara en del av byggnadens livslängd, för att det inte tålde en normal användning? En annan aspekt är också om det går enkelt att bygga om byggnaden till en ny användning, om man ≈har andra behov om 15-20 år. Eller om byggmaterialet kan återanvändas när byggnaden är uttjänad och ska rivas. Det är inte så hållbart att bara riva och slänga! Det är betydligt mer hållbart om man återigen kan använda materialet till samma egenskaper som tidigare.
Det är viktigt att vi har ett längre perspektiv då vi tittar på ett hållbart byggande! Och att ha ett bredare tänk då vi tittar på ett hållbart samhälle.






