Artikelförfattare: Karin Sandberg, Rise, Frida Görman, IVL Svenska miljöinstitutet och Irina Martynyuk, Rise
Hur kan träindustrin bidra till ökad cirkularitet och samverkan i byggandets värdekedja? Övergången från en linjär ekonomi till en cirkulär ekonomi innebär utmaningar och det är svårt att veta var man ska börja. Kan industriellt producerade trähus ge svaret på hur en sådan process kan se ut och visa hur vi kan bygga idag för att återbruka mer i framtiden och därmed spara på planetens resurser?
Att lämna det linjära materialflödet och skapa ett mer cirkulärt tänkande är viktigt för bygg- och fastighetsindustrin som står för en stor del av klimatpåverkan och avfall. Ett sätt att komma framåt är att återbruka mer och därigenom låta material och produkter ha flera livscykler innan de slutligen blir avfall eller som för trämaterial – energi i värmeverk. Att återbruka byggkomponenter och framför allt de bärande delarna som har genomgått flera steg i tillverkningsprocessen och har hög kvalitet som kan ge lång livslängd och som betingar ett högt pris och därför kan vara både ekonomiskt och klimatsmart att återbruka.
Det finns ett behov av kunskap om hur man kan bygga idag för att kunna återbruka i framtiden och därigenom spara på planetens resurser. Men det är inte enbart själva byggnaden och byggandet som påverkar återbruksmöjligheterna utan för att uppnå cirkularitet behövs samverkan och förståelse för hela processen i den cirkulära värdekedjan.
Forskningsinstitutet RISE och IVL Svenska miljöinstitutet genomför tillsammans med parter från byggvärdekedjan projektet Framtidens design -Återbruk av träbyggnader i en cirkulär ekonomi för att studera återanvändning av träbyggnader. Projektet är finansierat av Vinnova och projektparterna ETTELVA, Masonite Beams, IsoTimber, Lindbäcks, Derome, Skellefteå Kommun, RagnSells, Kiruna Bostäder, Sortera, Södra Smålands Avfall & Miljö, OBOS, Folkhem, Svenskt Trä, och Trä och möbelföretagen.
Utveckling i två konceptstudier
Projektet har genom konceptstudier utvecklat två demonstratorer. Dessa ska visa möjligheter och system lämpade för demontering, återmontering och återanvändning som följer värdekedjan för ökad miljönytta. Träbyggnaderna ska vara enkla att ta isär och flexibla att förändra så att de ska kunna användas till olika tillämpningar över lång tid och värdet därigenom bibehålls och byggavfallet minskas.
De två demonstratorerna baseras på behovet för beställarna i projektet och processerna och byggsystemen baseras på industriellt träbyggande. En viktig del i projektet var att engagera alla parter som ska ingå i den cirkulära kedjan för bostadsbyggandet, från upphandling och projektering, till byggande och avfallshantering.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: