
Foto: Solkompaniet.
Hur resonerar fastighetsägare kring solcellsinstallation i samband med en takrenovering? Vad krävs för att öka installationstakten av solceller och varför väljs solceller ofta bort under byggprocessens gång? I en mindre enkätstudie riktad till bostadsföretag och bostadsrättsföreningar som har fått solcellsstöd undersökte vi drivkrafter, incitament och hinder till att sätta solceller på flerbostadshusens tak i samband med en renovering. Studien är ett delprojekt i det nyligen avslutade E2B2 projektet ”Miljontak – Takrenovering med solceller”, en genomförbarhetsstudie som utgår från miljonprogrammets stora energieffektiviseringsutmaning med särskilt fokus på tak.
Investeringar i solel ökar sedan flera år kraftigt i Sverige, främst till följd av kraftigt sjunkande priser men också som ett resultat av en mer konsekvent stödjande regeringspolitik. Intresset är också stort hos många fastighetsägare där solelen kan ses som en energieffektiviseringsåtgärd med stor klimatnytta. Processerna behöver dock effektiviseras och osäkerhet och brist på kunskap hos beställare behöver hanteras.
Miljontak
Projektet ”Miljontak − Takrenovering med solceller” har sett en möjlighet att ta sig an flera av dessa utmaningar i samband med takrenovering, vilket är ett aktuellt behov i många av miljon-programmets flerbostadshus. För att förstå processerna kring takrenovering och solcellsinstallation genomfördes en processimuleringsworkshop med representanter från bostadsföretag, entreprenörer, solcellsföretag, arkitekter och forskare. Resultaten presenterades i Bygg & teknik, 4/2017 [1]. I en upp-följande enkätstudie, solcellsenkäten, undersökte vi takrenoveringar och möjlighet att integrera solceller i ett bredare perspektiv. Det är resultat från denna studie som presenteras här med frågor kring drivkrafter i centrum.
Artikelförfattare:
Liane Thuvander, Chalmers
Paula Femenías, Chalmers
Johan Gren, Chalmers
Peter Kovacs, RISE
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 4/18
Dela på:






