Artikelförfattare: HannaSofie Pedersen och Karin Odén, SGI
Klockan 02:16 natten till den 23 september väcktes tjänsteperson i beredskap, TiB, vid Statens geotekniska institut av ett samtal från SOS Alarm. Delar av väg E6 i Munkeröd i Stenungsunds kommun hade försvunnit och det rapporterades om att bilar hade kört ner i avgrunden.
Det stod klart att det var en allvarlig situation och den första åtgärden för TiB på SGI var att kalla in fler geotekniker från TiB-organisationen. Det behövdes medarbetare som kunde åka ut i fält och även för stöd i lägesbild och back-office. Lördagsmorgon klockan 06:00 anlände två geotekniker från SGI till området och Räddningstjänstens ledningsplats i Stenungsund. Räddningstjänsten uppdrag var evakuering och säkring av området. SGI stöttade dem med geoteknisk kompetens för att tillsammans komma fram till vad som skulle göras härnäst med hänsyn till hur det såg ut på platsen och vilka geotekniska risker som fanns där…
På olycksplatsen inleddes eftersök med hundförare samt placering av avspärrningar runt det drabbade området. SGI stöttade räddningstjänsten med rekommendationer angående vilka områden som kunde beträdas och lämpliga avspärrningar. Avspärrningen placerades på ett betryggande avstånd från skredområdet.
Skredet i Stenungsund – Översiktlig beskrivning
Själva skredet bedöms ha berört ett område som omfattar cirka 400 m x 600 m och gränsar till Norumsån och Ucklumsvägen i norr, ett fastmarksområde i öster och vägbron över E6 i väster. Jordlagren i området utgörs huvudsakligen av ett upp till 30 m mäktigt lerlager och kvicklera har påträffats i området.
Skredet bedöms ha startat i en delvis utfylld slänt öster om väg E6. Det har därefter fortplantat sig, vilket har inneburit en omfattande massförflyttning från höjdpartiet i öster, via E6, verksamhetsområdet och Ucklumsvägen samt orsakat en upptryckning av botten i Norumsåns fåra i nordväst. Byggnader, ledningar, vägar och övriga installationer inom skredområdet blev till stor del förstörda.
Arbetet i en räddningstjänstinsats
Under räddningstjänstinsatsen pågick många olika parallella arbeten. Det genomfördes olika lägesavstämningar med
räddningstjänsten, samverkanskonferenser, geotekniska beräkningar, GIS-analyser och geoteknisk rådgivning kring insatsen.
Vid en olycka av den här diginiteten är informationsbehovet stort. Parallellt med insatsarbetet pågick även kommunikationsarbete där SGI informerade via webben www.sgi.se och medverkade i media.
Den avslutande delen av arbetet var att ta fram rekommendationer om lämpligt avspärrningsområde, med hänsyn till allmänhetens säkerhet, till Länsstyrelsen i Västra Götalands län samt en beskrivning av kvarvarande risker i området.
Den 29 september införde Länsstyrelsen Västra Götaland föreskrifter om förbud för allmänheten att vistas inom det skreddrabbade området. Räddningstjänsten Storgöteborg beslutade därefter om att avsluta den kommunala räddningstjänstinsatsen. Räddningstjänstinsatsen upphörde klockan 18:00 den 29 september och därmed avslutades även SGI:s TiB-uppdrag.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik 1/2024
Teckna en prenumeration HÄR
Dela på: