Vid –15 °C är mättnadsånghalten 1,4 g/m3. Vid 19 °C är mättnadsånghalten 16,3 g/m3.
Vid 22 °C är mättnadsånghalten 19,4 g/m3. Vid 25 °C är mättnadsånghalten 23,0 g/m3.
Ånghalten ute vid –15 °C blir 0,93 · 1,4 = 1,30 g/m3. Ånghalten inne blir 1,30 + 1,0 = 2,30 g/m3.
a) RF inne blir 2,30 / 16,3 = 14 %. Daggpunkten inne blir –9 °C.
b) RF inne blir 2,30 / 19,4 = 12 %. Daggpunkten inne blir –9 °C.
c) RF inne blir 2,30 / 23,0 = 10 %. Daggpunkten inne blir –9 °C.
Daggpunkten inne blir alltså –9 °C i samtliga fall. Daggpunkten fås från tabellen med mättnadsånghalter via den lufttemperatur vid vilken mättnadsånghalten är så nära 2,30 g/m3 som möjligt. Daggpunkten beror helt på ånghalten, och påverkas alltså inte av om lufttemperaturen är högre eller lägre. Daggpunkten är den lufttemperatur som markerar gränsen till kondens. Här behöver alltså innetemperaturen vara lägre än –9 °C för att kondens (frost) ska bildas.
Inneluften är här mycket torr, och det gäller både den absoluta och den relativa luftfuktigheten, alltså både ånghalt och RF. Resultaten är mycket typiska för kalla vinterdagar.
Dela på: