Cellglasisolering till byggnader och infrastruktur är obrännbart. Det innebär att ett stort antal bränder på byggplatser och i färdiga byggnader aldrig hade behövt uppstå. Bara under 2017 hade vi 109 dödsbränder i Sverige som kostade 113 människoliv.
Måns Björklund, VD på Cellglas Group AB vet att det främst beror att det jagas kostnader på ett kortsiktigt sätt.
Cellglas har använts sedan 30-talet och kom till Sverige i början av 60-talet så det finns lång erfarenhet och mycket kunskap om isoleringen. Materialet består av återvunnit och krossat glas som smälts och genomgår en värmeprocess där det jäser och därmed fylls med miljontals små helt täta luftceller. Det alstrar inga skadliga ämnen för människan, naturen eller atmosfären vare sig under tillverkning användning eller deponering. Det innehåller inga fibrer eller miljöskadliga eller brännbara gaser.
Samtal har inletts med försäkringsbolag som uppmärksammats på att Cellglas är obrännbart dessutom är vatten- och ångtätt i oändlig tid. Precis vad försäkringsbolag får lägga ut pengar på. Jag kommer att arbeta för att premierna till försäkringsbolagen skall minskas när man använder material med dessa egenskaper. Samtalen med försäkringsbolagen inleddes 2017 när vi startade vår verksamhet, säger Måns Björklund.
Utvecklingsarbete har också inriktats på arbete med grundkonstruktioner. Eftersom Cellglas har hög tryckhållfasthet upp till 900 kPa vilket ju är cirka 90 ton/kvm. Det är också helt ointagligt för gnagare och myror vilket gör det utmärkt till grundkonstruktioner, säger Måns Björklund.
Det finns en Färdplan 2045, FN:s Parisavtal och Sveriges klimatlag att efterleva. Sverige skall 2045 ha uppnått netto nollutsläpp av växthusgaser. Byggsektorn bidrar med 19% (källa: Boverket) av Sveriges klimatpåverkan. Vi är aktiva i denna process och också aktiva i föreningen för företag och privatpersoner i Södra Sverige som heter Hållbart Byggande Syd där även myndigheter är representerade, säger Måns Björklund avslutningsvis.






