
Vid fältförsöket i Västerås 2019 användes en grävmaskinsmonterad vibrator.
Det pågår många bygg- och infrastrukturprojekt i stadsmiljö som kräver djupa schakter i närheten av befintliga byggnader och konstruktioner. Dessa projekt kräver i många fall stödkonstruktioner och närheten till bebyggelsen ställer krav på skonsamhet vid schaktning och spontning. Idag används vanligen vibrodriven spont som oftast är mest kostnadseffektivt. Installation genom vibrodrivning kan dock ge upphov till skadliga markvibrationer. Kunskapsläget om markvibrationer vid installation av spont är fortfarande relativt begränsat. Därför finns det ett stort behov av mätningar från verkligen.
Kunskapen om överföring av vibrationer från drivutrustningen till sponten och vidare till marken har studerats av Deckner (2017). I arbetet framgår att ett flertal faktorer påverkar storleken av markvibrationer. Drivutrustningen är en faktor som entreprenören kan styra i samband med installation för att minska markvibrationer. Drivutrustningen och dess inställningar är därför mycket viktiga för att minska skador, obehag och stillestånd.
Denna artikel beskriver ett fältförsök som utfördes 2019 i Västerås och presenterades som ett examensarbete vid Technical University Munich, se Kriege (2019). Fältförsöket är en del i ett större forskningsprojekt med syfte att ta fram praktiska råd för att minimera markvibrationer i samband med spont-installation. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Trafikverket och Byggbranschen. Forskningsprojektet finansieras av Trafikverket genom Branschsamverkan i Grunden (BiG) och Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF).

Figur 1: Fältförsöket utfördes vid Östra Mälarstrands Allé i Västerås i samband med utbyggnaden av ett nytt bostadsområde.
Fältförsöket vid Västerås gav nya insikter om vibrodrivning av spont
I maj 2019 utfördes ett fältförsök vid Östra Mälarstrands Allé i Västerås i samband med utbyggnaden av ett nytt bostadsområde. Området är ett tidigare industriområde som nu omvandlas till ett bostadsområde, se figur 1.
Vid fältförsöket installerades sponten med en grävmaskinsmonterad vibrator. Denna typ av vibrator används ofta i tätbebyggda områden. Syftet med fältförsöket var att studera hur sättet att greppa spontplankan påverkar uppkomsten av markvibrationer.
Läs hela artikeln i Bygg & teknik nr 1/2021.
Artikelförfattare
Anian Kriege, Geomind
Staffan Hintze, NCC/KTH
Fanny Deckner, Geomind
Kenneth Viking, Trafikverket






