Europeiska standarder för beräkning av miljöprestanda för byggnadsverk (EN 15978) respektive byggprodukter (EN 15804) poängterar livscykelperspektivet. Miljöcertifieringssystem som LEED, BREEAM med flera kräver en livscykelanalys för de högsta betygen. Trots dessa förhållanden genomförs få livscykel-
analyser idag och det finns ett antal faktorer som kan tänkas ligga bakom detta förhållande. IMPACT är ett datorbaserat verktyg, utvecklat av StruSoft AB, för design, planering och styrning av produktion i fabrik och på byggplats samt transport av fabrikstillverkade be-tongelement. I programmet hanteras och lagras en mångfald av uppgifter som rör ingående råvaror och material, fabrikskaraktäristika, transport med mera. Många av dessa data som finns lagrade och används i IMPACT, utgör också ingångsparametrar för en livscykelanalys (LCA) för den tillverkade byggprodukten.
Miljömodulen kommer att bli ett efterlängtat verktyg för organisationer som har ett fokus på miljö och som vill analysera byggnaden under pågående projektering. Allt eftersom projekteringsarbetet växer fram kommer miljöbelastningen att gå att följa, vilka val som görs kan diskuteras och nya alternativ kan tas fram. Projektörens val av material och komponenter länkas med fabrikens specifika materialval. Således kan konstruktören arbeta på som vanligt och IMPACT visualiserar förändringarna för organisationen. Dokumentationen kommer således att finnas i en BIM-modell där alla deltagare i projektet kan se miljöeffekterna av sina beslut.
Utvecklingsprojektet syftade till att skärpa branschens fokus och illustrera möjligheterna med att kunna göra miljö-
bedömningar som baserar sig på data tillgängliga i just det skede betongstommen befinner sig. Nackdelarna med att miljöbedömningar idag oftast görs i slutet eller mitt under pågående projektering kan på så vis undvikas. En annan viktig aspekt i projektet var att kunna likställa bedömningen av miljö med budget och tidsplaner. Med ytterligare en dimension i beslutsunderlaget finns det möjlighet att tidigt identifiera vilka beslut som måste tas samt kunna följa upp och se resultatet.
Slutsatserna av projektarbetet var att inköpsprocessen har en stor påverkan på vilka artiklar som tillgängliggörs för en konstruktör och fabrik. Detta avgör implicit viktiga faktorer som påverkar miljöbedömningen i form av transportavstånd och vilka råmaterial och processer som används vid framställningen av artikeln. Dessutom visar modulen att komplexiteten i arbetsflödet, från arkitektens plan till fabrikens produktion, kan överbryggas och miljöbedömningar är möjliga att genomföra i ett tidigt skede när få detaljer är slutligt bestämda för att förfinas längs vägen.
Utvecklingsprojektet har drivits i samarbete mellan StruSoft AB och Abetong och med delfinansiering av SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond).